20.3.13

Πρόταση για εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων από ευρωπαϊκή κοινοπραξία...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει αν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία ενεργειακών ομίλων μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, δήλωσε...
σήμερα στη Βιέννη ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ.

Κάτι για το οποίο καταβάλλουν άλλοι προσπάθειες, πιθανόν για παράδειγμα η ρωσική Gazprom, θα μπορούσε να το υλοποιήσει η ΕΕ, πετυχαίνοντας αφενός τη λύση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου και αφετέρου μια περαιτέρω διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Αυτή η λύση θα πρέπει να εξεταστεί τάχιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ.

Ο ίδιος υποστηρίζει τη συνέχιση εποικοδομητικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κύπρο, θεωρώντας πως, ούτε μια χρεοκοπία και μια έξοδος της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης ούτε μια παρουσία ως φορολογικός παράδεισος στη Μεσόγειο είναι προς συμφέρον της Ευρώπης.

Ακόμη και αν μια κρατική χρεοκοπία της Κύπρου δεν σημαίνει κίνδυνο για την Ευρωζώνη, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της χώρας, αυτή θα είχε ωστόσο έναν «πολύ αρνητικό συμβολισμό» με αβέβαιη έκβαση, κυρίως για τους ανθρώπους στην Κύπρο, τη στιγμή που η σταθερότητα στην Ευρώπη πρέπει να έχει προτεραιότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Κατά τη γνώμη του, ακόμη και μετά την απόρριψη του πακέτου στήριξης από την κυπριακή Βουλή, δεν μπορεί να εξηγηθεί στους Ευρωπαίους φορολογουμένους γιατί πρέπει να διαθέσουν 17 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη ενός τραπεζικού συστήματος που έχει εκτροχιαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις δισεκατομμυριούχων, χωρίς η ίδια η Κύπρος να συνεισφέρει κάτι....

Δεν υπάρχουν σχόλια: