2.3.13

«Συγγνώμη» ζητά το ΝΑΤΟ για το θάνατο δύο αγοριών στο Αφγανιστάν...

Η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την τραγωδία» του θανάτου δύο αγοριών, ηλικίας κάτω των επτά ετών, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων «εναντίον στόχων που θεωρήθηκαν θέσεις ανταρτών».

«Απευθύνω την...
προσωπική μου συγγνώμη και συλλυπητήρια στην οικογένεια των αγοριών τα οποία σκοτώθηκαν», ανέφερε ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, διοικητής των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν.

Μια κοινή ομάδα έρευνας των αφγανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Συμφώνου επισκέφθηκε την περιοχή και συναντήθηκε με τοπικούς προεστούς, ανέφερε το NATO στην ανακοίνωσή του.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην επαρχία του Ουρουζγκάν. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, τα παιδιά φρόντιζαν βόδια «όταν τα πυροβόλησαν κατά λάθος οι Αυστραλοί στρατιώτες, που αντιδρούσαν σε επίθεση των ανταρτών Ταλιμπάν», όπως είπε ο Φαρίντ Αγέλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων σε επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων είναι συχνά αιτία προστριβών ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τη διεθνή συμμαχία. Έχουν προκαλέσει οργή πολλές φορές στον πληθυσμό και διαμαρτυρίες από τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Την 13η Φεβρουαρίου ένα αεροπορικό πλήγμα του NATO είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 Αφγανοί άμαχοι -ανάμεσά τους πέντε παιδιά και τέσσερις γυναίκες-, γεγονός το οποίο ώθησε τον Καρζάι να απαγορεύσει στις αφγανικές δυνάμεις να ζητούν αεροπορική υποστήριξη από το Σύμφωνο σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: