12.3.13

Σπάνε την ομερτά οι μικροί...


Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Σπάει το μέτωπο και οι μικροί «καρφώνουν» τους μεγάλους εργολάβους, με αφορμή την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές και τους στημένους διαγωνισμούς στις αναθέσεις έργων. Παράλληλα πληροφορούμαστε ότι...
κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπιασε δουλειά και στη βόρεια Ελλάδα.

Με βάση καταγγελίες του Σύνδεσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΔΠΕΔΕΘ/ΚΜ), κάνει φύλλο και φτερό τις αναθέσεις, κυρίως έργων δήμων και περιφερειών, διερευνώντας διαβλητές διαδικασίες, ανάμεσα σε πλήθος άλλες αναθέσεις.

Αποχή

«Καλώ τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες-μέλη της ΠΕΣΕΔΕ να συνεχίσουν να απέχουν από εναρμονισμένες πρακτικές στην ανάθεση των δημοσίων έργων», τόνισε ο Κώστας Σαββίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), μιλώντας από το βήμα του έκτακτου συνέδριου της Ενωσής του που έγινε στην Αθήνα. Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι «ο κ. Σαββίδης, αφού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ δεν συμμετέχουν καθ' οιονδήποτε τρόπο σε τέτοιες πρακτικές, κάλεσε τα μέλη, αφ' ενός μεν να συνεχίσουν να απέχουν από τέτοιου είδους διαδικασίες, αφ' ετέρου δε να μην έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσους εμπλέκονται σε αυτές. Σημείωσε δε με έμφαση ότι τέτοιες πρακτικές βλάπτουν κυρίως τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ, δηλαδή τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες».

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ τόνισε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι εργολήπτες της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για έργα που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει, ενώ οι δημοπρατήσεις νέων έργων γίνονται με το σταγονόμετρο, αφού ακόμη και το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί». Ωστόσο, υπογράμμισε ο ίδιος, «η δεινή οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί για καμία εργοληπτική επιχείρηση πιθανές παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα, στην προσπάθεια για την επιβίωση», και κάλεσε τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ να απέχουν από παράτυπες πρακτικές στη διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων έργων.

Μήνυμα

Αρμόδιοι κύκλοι, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του κ. Σαββίδη ανέφεραν προς την «Ε» ότι με τη χθεσινή ενέργειά του «θέλησε να δώσει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις». Ακόμη «να διαλύσει πιθανές ψευδαισθήσεις ότι μικροί εργολήπτες μπορούν να καλυφθούν πίσω από τη δύναμη πολιτικής κάλυψης μεγάλων εργολάβων, εφ' όσον είναι εκτεθειμένοι σε κοινές πρακτικές μαζί τους» και να προστατεύσει τα μέλη του τονίζοντας ότι «όσοι εμπλακούν σε παραβιάσεις που αναφέρονται στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να γνωρίζουν ότι πρόκειται για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα». Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, ύστερα από εφόδους που πραγματοποίησαν στις αρχές Φεβρουαρίου, τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τα γραφεία των μεγάλων τεχνικών εταιρειών (Ακτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&Ρ ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Μοχλός και ΑΕΓΕΚ, όπως και των εργοληπτικών συνδέσμων των μεγάλων εταιρειών ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ), συνεχίζουν τους ελέγχους και τη διασταύρωση των στοιχείων...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: