28.3.13

Στο δρόμο για τον εκτροχιασμό...


Απογοητευτική και σίγουρα επικίνδυνα ανησυχητική είναι πλέον η εικόνα που παρουσιάζει η είσπραξη των δημοσίων εσόδων καθώς για ακόμα μια φορά η επίτευξη των στόχων μοιάζει με... μακρινό όνειρο.
-Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα...


...56,6 δισ. ευρώ ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκε στον «ωκεανό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.

-Από το συνολικό ποσό των 56,6 δισ. ευρώ, τα 9,013 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και φυσικών προσώπων, ενώ άλλα 3,671 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, Δημοτικών Επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Από το «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε έως το τέλος του 2012 μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 432 εκατ. ευρώ, ενώ από το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε από τις αρχές του έτους εισπράχθηκαν μόλις 56 εκατ. ευρώ.

-Οι εισπρακτικές αυτές επιδόσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του μνημονίου. Συγκεκριμένα αν και προβλέπεται η είσπραξη φέτος του 14% του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους έως το τέλος Ιουνίου, το πρώτο δίμηνο του έτους έχει εισπραχθεί μόλις το 4,28%.

-Το Φεβρουάριο έπρεπε να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ συνολικά 1.066.489 φορολογούμενοι. Ωστόσο υποβλήθηκαν συνολικά 852.274 δηλώσεις. Με άλλα λόγια 214.194 δεν υπέβαλαν δήλωση. Στη συνέχεια το ΥΠΟΙΚ έστειλε ειδοποιήσεις με email και τηλεφωνικές οχλήσεις. Ανταποκρίθηκαν τελικά άλλοι 13.472.

-Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο έγιναν 1.144 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 27,4 εκατ. ευρώ σε φόρους και πρόστιμα. Οι εισπράξεις ανήλθαν σε μόλις 9,1 εκατ. ευρώ.

-Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 25 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι απέδωσαν στο Δημόσιο 520 χιλιάδες ευρώ από το σύνολο των 1,5 εκατ. που βεβαιώθηκαν.

-Τέλος, τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν 215 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 16,55 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 3,4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 324 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με εισπράξεις 1,5 εκατ. ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλιο : Για όλα αυτά, δεν μιλάει κανείς. Ούτε τα ΜΜΕ, ούτε η Αντιπολίτευση. Όταν θα έρθουν τα νέα μέτρα, θα πέσουν όλοι πάλι από τα σύννεφα.

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: