30.3.13

Κύπρος: Στην Ερευνητική Επιτροπή η λίστα για διαγραφή δανείων...

Στη Ερευνητική Επιτροπή της Κύπρου που ενδέχεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά την προσεχή Τρίτη θα διαβιβάσει ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης την «καυτή λίστα» για την ... διαγραφή από τράπεζες δανείων πολιτικών, στελεχών κομμάτων, συγγενικών προσώπων μελών του Δ.Σ τράπεζας, στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Ερευνητική Επιτροπή διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα στον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας την περίοδο από το 2006 μέχρι τις 23 Μαρτίου 2013. Στόχος είναι η έρευνα να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Η ερευνητική επιτροπή απαρτίζεται από τρία μέλη που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί: τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργο Πική και τους πρώην δικαστές, Καλλή και Κωνσταντινίδη. Στην έρευνά τους θα συνδράμει ομάδα εμπειρογνωμόνων.

«Όλα θα περάσουν από κόσκινο» δήλωσε ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Τόνισε ότι θα διερευνηθεί σε βάθος το «πως και γιατί» κατέληξαν τα δημοσιονομικά της Κύπρου στη σημερινή δεινή κατάσταση, αλλά και όσα συνέβησαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να καταθέσουν πολλά πρόσωπα, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στο εξωτερικό.

Μερικές από τις συνεδρίες της ερευνητικής επιτροπής αναμένεται να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για να διαφυλαχθούν απόρρητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από μέλη της Επιτροπής.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: