22.3.13

Κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο...

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων της Κύπρου, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής - αναμένεται να αρχίσει στις 8 το βράδυ - για τη συζήτηση των εννέα νομοσχεδίων που ενέκρινε την ...
Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Προηγήθηκε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, η οποία συζήτησε τα νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια αφορούν στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης και στην αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, αλλά αναβλήθηκε, καθώς μόλις στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό κανάλι SigmaLive, φαίνεται ότι επανέρχεται στο τραπέζι η πρόταση του Eurogroup για εφάπαξ τέλος στις καταθέσεις, αλλά δεν θα πειραχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ενδέχεται να υπάρξει φορολόγηση μεγαλύτερη από την προτεινόμενη από το Eurogroup.

Πάντως, η τρόικα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτεί λύση χωρίς «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις της τρόικας με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εάν τα νομοσχέδια ψηφιστούν, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο για να εγκρίνει τα μέτρα.

Μήνυμα Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταβάλλει «υπεράνθρωπες προσπάθειες και η κοινωνία ζει αυτή την τεράστια αγωνία διάσωσης της χώρας», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Αναφέροντας ότι «ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με παρέμβαση του σήμερα στην κρατική τηλεόραση άφησε αιχμές για τη διεκδικητικότητα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη», ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληρονόμησε από τον ίδιο μια χώρα μια ανάσα πριν την ολική χρεοκοπία».

«Αυτές τις ώρες, η σιωπή θα ήταν η σοφότερη επιλογή ως συνδρομή στην ενότητα», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΚΕΛ κατά Αναστασιάδη

«Στη δεινή θέση που βρισκόμαστε σήμερα μας έχουν φέρει λανθασμένοι και βεβιασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης τόσο στο Eurogroup όσο και στο θέμα της Λαϊκής Τράπεζας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας δεν συνιστά σε καμία περίπτωση επιλογή για το ΑΚΕΛ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του «για το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η χείριστη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο».

Το αδιέξοδο

Νωρίτερα, σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και της τρόικας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές απέρριψαν την πλειονότητα των κυπριακών προτάσεων σχετικά με το «Σχέδιο Β» για τη διάσωση της οικονομίας της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν σίγουρα το Σαββατοκύριακο για το θέμα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Λευκωσία έχει να παρουσιάσει ένα επαρκές σχέδιο στην τρόικα.

«Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων αν και πότε η Κύπρος θα παρουσιάσει αποτελέσματα» δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε, ακόμη, ότι «δεν προκαλεί έκπληξη» το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μερικές από τις ελπίδες της κυπριακής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα για μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση της Κύπρου από τη Ρωσία τερματίσθηκαν σήμερα χωρίς απτά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομικών με το πέρας του διήμερου ταξιδιού του κύπριου ομολόγου του Μιχάλη Σαρρή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου, οι εκπρόσωποι των δανειστών κρίνουν τη λύση στην οποία κατέληξε η κυπριακή ηγεσία ανεπαρκή και επαναφέρουν στο τραπέζι το κούρεμα καταθέσεων.

Οπως είπε, από το Eurogroup και την τρόικα εκτιμάται πως δε θα αποδώσει το Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που χρειάζεται.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι γίνεται συζήτηση για ηπιότερο κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις κάτω του ποσού αυτού είναι εγγυημένες.

Τα νομοσχέδια

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς τους «κουρέματος», φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του «κουρέματος», αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.

Στην κυπριακή Βουλή κατατίθενται εννέα νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Από αυτά, τα έξι είναι υποστηρικτικά του νομοσχεδίου στο βασικό νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών.

Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα τρία βασικά νομοσχέδια είναι:

1. Ο περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμος του 2013

Σκοπός του επισυναπτόμενου νομοσχεδίου είναι, δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης», του οποίου ο σκοπός είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το συνημμένο νομοσχέδιο, το Ταμείο είναι νομικό πρόσωπο με διαρκή διαδοχή, το οποίο δύναται να κατέχει, διαχειρίζεται και διαθέτει περιουσία, να συμβάλλεται, να εγείρει και υπερασπίζεται αγωγή ή άλλη νομική διαδικασία δια του Προέδρου της Επιτροπής, και γενικά να πράττει όλα όσα είναι απαραίτητα για τους σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας του.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί, από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έτυχε της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος και υπέγραψε τη σχετική Αιτιολογική Έκθεση.

2. Ο περί της Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές, σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Νόμος του 2013

Η πολύ κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ο σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, έχει θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύτηκε με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, επί του θέματος και επί των επιπτώσεών του στην Κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στο τραπεζικό μας σύστημα και προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης και μετά από εισήγηση του Διοικητή, κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη από τον υπουργό προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, στη βάση του άρθρου 69 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται τώρα στην Κύπρο, επισυνάπτεται στο Παράρτημα.

Το νομοσχέδιο έχει νομοτεχνικά εξεταστεί από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, για λόγους δημοσίας τάξης και δημοσίας ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Δυνάμει του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, για τη καλύτερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων ο Υπουργός δύναται να εκδώσει εφαρμοστικό Διάταγμα σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται σε οπουδήποτε πρόσωπο εκτός από πιστωτικά ιδρύματα και ο Διοικητής με σχετική Οδηγία του για πιστωτικά ιδρύματα.

3. Ο περί Εξυγίανσης των Τραπεζών Νόμος του 2013

Σκοπός του παρόντος Νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή μέτρου ή μέτρων εξυγίανσης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενεργώντας ως Αρχή Εξυγίανσης, σε πιστωτικά και άλλα ιδρύματα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται ρητά στο Νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της προαγωγής της δημόσιας ωφέλειας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Με τις πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου, η Αρχή Εξυγίανσης διασφαλίζει ότι τυχόν απώλεια που υφίσταται το θιγόμενο, από την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, μέρος, δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα είχε υποστεί εάν το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση ετίθετο, στο σύνολό του, απευθείας σε εκκαθάριση. Περαιτέρω, οι πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου δεν επηρεάζουν δικαιώματα δικαστικής αμφισβήτησης αποφάσεων που λαμβάνονται από την Αρχή Εξυγίανσης.

Τέλος, σε περίπτωση εκκαθάρισης ιδρύματος, στο οποίο μέτρα εξυγίανσης έχουν εφαρμοστεί, τηρείται ειδική προτεραιότητα για σκοπούς κάλυψης των χρεών και απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, ενώ η χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης γίνεται από το Ταμείο Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων και από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων.

Διαμαρτυρία έξω από την κυπριακή Βουλή

Εκαντοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις στην οικονομία, συγκεντρώθηκαν έξω από την κυπριακή Βουλή.

Κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά του Μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε το κτίριο του κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της Τράπεζας.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Φειδία ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Τώρα, είπε, «πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι».

Για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής, είπε ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το θέμα των ταμείων προνοίας, που είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα, τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα και τα δάνεια.

Ο κ. Φειδία ανέφερε ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη αυτή. Το πληροφορηθήκαμε, είπε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν έκανε χθες βράδυ τη δήλωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημείωσε ακόμα ότι, την προηγουμένη της ανακοίνωσης, η διοίκηση της τράπεζας συζητούσε στην Κεντρική Τράπεζα τρόπους, με τους οποίους θα άνοιγαν την Τρίτη οι τράπεζες.

Εξέφρασε επίσης οργή και αγανάκτηση από τη στάση της ευρωζώνης.

Οι λύσεις που μας προτείνουν, προσέθεσε, δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν μπορούν να μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων διλημμάτων....
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: