4.3.13

Αννα Διαμαντοπούλου: «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη»...


Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι το δίλημμα πολιτική ενοποίηση ή διάλυση είναι πιο επιτακτικό από ποτέ εξέφρασε η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε στη...
Βοστώνη, το πανεπιστήμιο Harvard. Παράλληλα, η πρώην υπουργός επισήμανε πως υπάρχει έξαρση του αριστερο-δεξιού λαϊκισμού και σημείωσε ότι «εάν δεν υπάρξει αφύπνιση, υπάρχει κίνδυνος στις Ευρωεκλογές του 2014, στο Ευρωκοινοβούλιο να κυριαρχούν 27 Μπέπε Γκρίλο».

Ειδικότερα, το συνέδριο που διοργάνωσε το Σάββατο στην Βοστόνη το Harvard Kennedy School και το Harvard Business School είχε θέμα «Ευρώπη: Το επόμενο βήμα».

Η κ. Διαμαντοπούλου μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Το Ευρωπαϊκό αφήγημα: διαμορφώνοντας μία κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα» τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι το δίλημμα πολιτική ενοποίηση ή διάλυση είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, με την προϋπόθεση ενός σχεδίου δράσης που να απαντά στα άμεσα προβλήματα της κρίσης και ειδικά στη φτώχεια και την ανεργία.

«Αυτό σημαίνει αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκδοση χρήματος και ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές που έχει κατατεθεί ως πρόταση το 2002» τόνισε.

Η ίδια ανέπτυξε την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού αφηγήματος που απαντά στο ερώτημα του πολίτη «γιατί χρειάζομαι περισσότερη Ευρώπη» και το οποίο όπως είπε βασίζεται σε πέντε άξονες: την ειρήνη, το νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης, τη δημοκρατία, την οικονομική δικαιοσύνη και τον ίσο καταμερισμό της ανάπτυξης.

Η κ. Διαμαντοπούλου ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφερόμενη στην έξαρση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και την ανάγκη επανασύνδεσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων με τους πολίτες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι «εάν δεν υπάρξει αφύπνιση, υπάρχει κίνδυνος στις Ευρωεκλογές του 2014, στο Ευρωκοινοβούλιο να κυριαρχούν 27 Μπέπε Γκρίλο»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: