23.3.13

Στήριξη από Κύπριους του εξωτερικού...


Λευκωσία: Καταβάλλονται προσπάθειες στήριξης του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης από επιφανή μέλη της παροικίας στην Αγγλία, ενώ παράλληλα εξετάζονται και άλλοι τρόποι στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Όπως δήλωσε στο «Φ» ο πρόεδρος της...
Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πήτερ Δρουσιώτη οι προσπάθειες προσανατολίζονται πρωτίστως στην εξασφάλιση στήριξης του Ταμείου από τα μέλη της παροικίας, αφού, όπως πρόσθεσε, διαθέτει πολλούς επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, τραπεζικούς και άλλες προσωπικότητες που έχουν επιρροή και μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, έχει συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας την ερχόμενη Πέμπτη, για να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα στηριχθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Κύπρο. «Ελπίζουμε ότι μέχρι την Πέμπτη θα διαμορφωθεί μια κατάσταση και θα ξέρουμε τι θα γίνει στο νησί και αναλόγως να ανταποκριθούμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Δρουσιώτης προτείνει επίσης η κυπριακή Πολιτεία να αξιοποιήσει με στρατηγικό και πιο ουσιαστικό τρόπο τα προσόντα και τα ταλέντα που διαθέτουν τα μέλη της παροικίας. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές να ενσωματωθεί η Ομογένεια στην επιχειρηματική και την πολιτική ζωή της Κύπρου, διότι είμαστε σε πολύ καλή θέση να είμαστε πρεσβευτές της Κύπρου και για θέματα οικονομικής διπλωματίας», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι πέραν του κ. Πισσαρίδη, ο οποίος ήδη έχει αξιοποιηθεί, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν. Εκτιμά επίσης ότι για να αλλάξει το σκηνικό, μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί η κυπριακή οικονομία, θα χρειαστεί μακροπρόθεσμη προσπάθεια. «Ως Κύπριοι του εξωτερικού θέλουμε να προσθέσουμε αξία στις προσπάθειες που γίνονται στο νησί για να βγει από αυτή την οικονομική κρίση. Η οποία δυστυχώς θα συνεχιστεί για πολλή καιρό», συμπλήρωσε.

Μόλις ξεκαθαρίσει το σκηνικό δήλωσε, προγραμματίζεται συνάντηση και με ένα από τους υφυπουργούς Οικονομικών της Αγγλίας όσον αφορά στην οποιαδήποτε βοήθεια ή στήριξη μπορεί να δοθεί από την Αγγλία προς την Κύπρο. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να συμμετέχουν στη συνάντηση και βουλευτές από περιοχές στις οποίες υπάρχουν πολλοί Κύπριοι ψηφοφόροι.

Εκτιμά επίσης ότι αν εκπονηθεί στρατηγικός σχεδιασμός για επενδύσεις και ειδικά στο φυσικό αέριο και υπάρξει συντονισμός και με τις παροικίες, υπάρχουν δυνατότητες να προσελκυστούν επενδυτές, παρόλο που θα είναι δύσκολο να αλλάξει η εικόνα του νησιού.

Την ετοιμότητα για στήριξη της Κύπρου, εφόσον ζητηθεί από την Κυβέρνηση, δήλωσε και ο πρόεδρος της παροικίας στην Αμερική, Πανίκος Παπανικολάου. Η κυπριακή παροικία, όπως έπραξε και στο παρελθόν και ιδιαίτερα στα γεγονότα του 1974, δήλωσε, θα είναι και πάλι παρούσα σε όλες τις προσπάθειες για την Κύπρο. «Και στο χειρότερο σενάριο που θα συμβεί πάλι οι Κύπριοι που είναι στην Αμερική θα είναι κοντά στην ιδιαίτερή τους πατρίδα», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές που έχει στο τραπέζι και να αποφασίσει, σημειώνοντας ότι η ζημία που έγινε στον τραπεζικό τομέα και στην αξιοπιστία των κυπριακών τραπεζών είναι ανεπανόρθωτη και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δείξουν εμπιστοσύνη οι ξένοι καταθέτες.

Ανέφερε επίσης ότι οι Κύπριοι και περισσότερο η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα, για να δείξει την πρέπουσα αξιοπιστία, ούτως ώστε οι ξένοι, κυρίως οι ομογενείς να μπορούν να βοηθήσουν. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: