10.3.13

Μειώσεις στα τιμολόγια υπόσχεται το ρεκόρ αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ...


Του Κασσιανού Τζέλη
Απόθεμα νερού για τέσσερα χρόνια, ακόμα κι αν δεν ρίξει σταγόνα βροχής, διαθέτει αυτή τη στιγμή η ΕΥΔΑΠ που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να ξεπεράσει το ιστορικά υψηλότερο ρεκόρ αποθεμάτων, όλων των εποχών. Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπερχειλίσουν και οι τέσσερις ταμιευτήρες της εταιρείας, στον...
Μόρνο, στην Υλίκη, στον Εύηνο και στον Μαραθώνα, με το νερό να διοχετευθεί ελεγχόμενα στη φύση. Ήδη, στον ταμιευτήρα του Μόρνου έχει γίνει υπερχείλιση από τις αρχές της εβδομάδας και επόμενος «σταθμός» αναμένεται να αποτελέσει ο Εύηνος.

Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα νερού κινούνται πάνω από τα 1,355 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με το όριο χωρητικότητας των τεσσάρων ταμιευτήρων να είναι πλέον λίγο πάνω από 1,411 δισ. κ.μ. Το ρεκόρ αποθεμάτων, μέχρι στιγμής, είναι τα 1.427.911.421 κυβικά μέτρα νερό που μετρήθηκαν στις 25 Μαρτίου του 2006. Πρόκειται όμως για ένα «πλασματικό νούμερο» που υπολογίζει το επιπλέον νερό που θα μπορούσαν να δεχτούν οι ταμιευτήρες αν δεν υπήρχε όριο υπερχείλισης. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην ΕΥΔΑΠ, κι αυτό το νούμερο θα ξεπεραστεί φέτος προς το τέλος Μαρτίου.
Μειώσεις στα τιμολόγια υπόσχεται το ρεκόρ αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ

Υψηλά επίπεδα αποθεμάτων
Την περασμένη Τρίτη 5 Μαρτίου, στους τέσσερις ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, υπήρχαν 1.346.269.000 κ.μ. νερό. Πέρυσι την ίδια ημερομηνία τα αποθέματα ήταν 1.094.389.000. Καθημερινά στους ταμιευτήρες μπαίνουν τον τελευταίο μήνα κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια κ.μ. Τον τελευταίο μήνα μπήκαν συνολικά πάνω από 154.000.000 κ.μ. νερό όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2006 (χρονιά ρεκόρ) μπήκαν 143.000.000 κ.μ.

Από την αρχή του υδρολογικού έτους πάντως, τη 1η Οκτωβρίου 2012, μπήκε στους ταμιευτήρες το περισσότερο νερό όλων των εποχών. Συνολικά εισέρευσαν 349.532.000 κ.μ. όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2006, της χρονιάς ρεκόρ μπήκαν 284.679.000 κ.μ. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο μπήκαν μόλις 104.000.000 κ.μ. νερού. Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων απομακρύνουν κάθε ενδεχόμενο να απειληθεί η Αττική με λειψυδρία. Η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν το 1993 όταν καταγράφηκαν τα χαμηλότερα αποθέματα όλων των εποχών. Μόλις 105.307.844 κ.μ. νερού στις 13 Νοεμβρίου 1993.
Μειώσεις στα τιμολόγια υπόσχεται το ρεκόρ αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ

Να σημειωθεί ότι τότε δεν υπήρχε ο ταμιευτήρας του Ευήνου που με την ολοκλήρωση του εξασφάλισε τα απαραίτητα επίπεδα ασφαλείας για τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ. Πάντως, όλα εξαρτώνται από το νερό και την κατανάλωση αφού ένας κακός υδρολογικά χειμώνας σε συνδυασμό με μεγάλες θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες άρα και αύξηση της κατανάλωσης, είναι ικανές συνθήκες για να ανατρέψουν άμεσα την κατάσταση. Όπως έγινε και το 2009, τρία χρόνια μετά το ρεκόρ αποθεμάτων όταν τα συνολικά αποθέματα νερού μειώθηκαν κατά ένα δισεκατομμύριο κ.μ. Αλλά ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, τα έργα που έχουν γίνει εξασφαλίζουν ότι η Αττική δεν θα κινδυνεύσει με άμεση λειψυδρία.

Η μείωση του πληθυσμού
Στην αύξηση των αποθεμάτων δεν βοήθησε μόνο ο καλός, από πλευράς βροχοπτώσεων, χειμώνας. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική κρίση που οδήγησε και σε μείωση κατανάλωσης άλλα και σε μείωση πληθυσμού της Αθήνας καθώς από τα στοιχεία της φαίνεται να εγκατέλειψαν το λεκανοπέδιο χιλιάδες οικογένειες. Ο αριθμός των παροχών που δεν επανασυνδέθηκαν ήταν 6.000 περίπου.
Μειώσεις στα τιμολόγια υπόσχεται το ρεκόρ αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ

Υπολογίζεται ότι η μείωση της κατανάλωσης λόγω κλεισίματος παροχών που έγιναν για λόγους εγκατάλειψης της Αθήνας, ξεπερνάει το 1,5%.

Κάθε χρόνο στην Αττική καταναλώνονται περίπου 420 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Ημερησίως ο μέσος όρος είναι περίπου 1,2 εκ. κ.μ. με τους καλοκαιρινούς μήνες να αγγίζει και τα 1,4 εκ. κ.μ. την ημέα.

Αναπροσαρμογές και μειώσεις…
Μειώσεις στα τιμολόγια υπόσχεται το ρεκόρ αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ
Την ίδια στιγμή η διοίκηση της εταιρείας ετοιμάζει σχέδιο αναπροσαρμογών στα τιμολόγια με μειώσεις στα οικιακά. Ήδη ο πρόεδρος της εταιρείας Στέλιος Σταυρίδης έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία της μελέτης που ετοιμάζει η αρμόδια επιτροπή ειδικών που συστάθηκε για το θέμα. Στόχος της εταιρείας είναι να προωθηθούν γρήγορα οι συνεννοήσεις με την κυβέρνηση και να εφαρμοστούν οι μειώσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Την τελική απόφαση όμως θα λάβει ο υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, περίπου 100.000 καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν έναν με δύο λογαριασμούς τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 οικογένειες, ετησίως, ζητούν διακανονισμούς.
Μειώσεις στα τιμολόγια υπόσχεται το ρεκόρ αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ

Βασικός λόγος για τη μείωση των τιμολογίων είναι και η αύξηση των αποθεμάτων άλλα και η υψηλή κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας το 2012 τα κέρδη έφτασαν τα 36,5 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2011. Επίσης η εταιρεία έχει λαμβάνειν περίπου 300 εκ. ευρώ απο χρέη των δήμων τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να εισπράττονται σταδιακά ενώ άλλα 500 εκ. ευρώ οφείλει στην εταιρεία το δημόσιο κι απο κονδύλια που έπρεπε να λάβει η εταιρεία για το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Οι οφειλές των ιδιωτών φτάνουν μόλις τα 17 εκατ. ευρώ αριθμός σχετικά χαμηλός σε σχέση με τις 2,2 εκατομμύρια παροχές που έχει σήμερα η εταιρεία...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: