16.3.13

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει την κεντρική Ευρώπη...


Xιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί τουρίστες, παραμένουν αποκλεισμένοι στους αυτοκινητόδρομους της Ουγγαρίας εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε τη χώρα ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα ψύχους.
«Η κατάσταση είναι...
κρίσιμη στον αυτοκινητόδρομο Μ1 (που συνδέει τη Βουδαπέστη με τη Βιέννη) όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν αποκλειστεί στα χιόνια, τα περισσότερα επί 18-20 ώρες», είπε ο Μάρτον Χάτζου, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τον ουγγρικό Ερυθρό Σταυρό στον αυτοκινητόδρομο Μ1 έχουν αποκλειστεί περίπου 10.000 άνθρωποι. Αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα παραμένουν και 13.000 κάτοικοι 57 χωριών στα δυτικά της χώρας.

Στο μεταξύ, δεν διεξάγονται τα δρομολόγια των τρένων σε πέντε σιδηροδρομικές γραμμές ενώ σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Οι διαδηλώσεις, που είχε προγραμματίσει για σήμερα η αντιπολίτευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη τροποποίηση του συντάγματος, ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία παρουσιάζονται και στη Σλοβακία εξαιτίας του χιονιού ενώ στα ανατολικά της χώρας 19.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Εξαιτίας της χιονοθύελλας έκλεισε ένα τμήμα του δρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα με την πόλη Κόσιτσε και εκατοντάδες οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους.

Στη νότια Πολωνία, στέγες κατέρρευσαν εξαιτίας του χιονιού, μεταξύ των οποίων και ενός σουπερμάρκετ.

Στην Τσεχία οι αρχές απαγόρευσαν στα μεγάλα φορτηγά, άνω των 7,5 τόνων να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Σλοβακία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: