8.3.13

ΠαΣοΚ:Ξεκαθαρίζει την Παρασκευή η σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής...

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων στην ΕΚΑΠ σχετικά με το ασυμβίβαστο του άρθρου 16 του καταστατικού.
Στις 16.00 θα συνεδριάσει η ΕΚΑΠ προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις και να ανακηρύξει την...
οριστική σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, οι εκλογές για το Πολιτικό Συμβούλιο και για τον νέο γραμματέα μετατίθενται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Ν. Ανδρουλάκης ο οποίος εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή συναντήθηκε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, για να κάνουν μια αποτίμηση, όπως ελέχθη, του συνεδρίου.

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ καλείται να λύσει ένα δύσκολο παζλ καθώς το συνέδριο έδωσε καθαρή εντολή για ανανέωση και ο κ. Ανδρουλάκης προβάλλει ως ο πιθανότερος γραμματέας αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλέξει ποιους βουλευτές θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού χωρίς να αποδυναμώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Σχετικά με το άρθρο 16 του καταστατικού το οποίο προβλέπει ασυμβίβαστο για το 1/4 των στελεχών της ΚΕ που είναι διορισμένα στην κυβέρνηση ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επισημαίνεται από την Ιπποκράτους ότι στο προηγούμενο καταστατικό η σχετική πρόβλεψη αφορούσε το 1/3 των μελών.

Άρα ενισχύθηκε το ασυμβίβαστο ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και αυτονομία της ΚΕ από το κράτος. Επιπλέον στο συνέδριο ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η ακόλουθη προσθήκη: Οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι Οργανισμών και οι γενικοί γραμματείς δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Αν διαπιστωθεί ότι κάποιο μέλος έθεσε υποψηφιότητα παρά το κώλυμα αυτό θα αντικατασταθεί με απόφαση της ΕΚΑΠ.


Επειδή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τόσο ευρύ ασυμβίβαστο η ΕΚΑΠ θα πρέπει να ερμηνεύσει μέχρι που εκτείνεται αυτό καθώς υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται να συμπεριλάβει όλους όσους κατέχουν θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αμειβόμενη από το κράτος.

Σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνονται οι σύμβουλοι σε υπουργεία και οι αντιπεριφερειάρχες ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ισχύει για όσους είναι μέλη ΔΣ επιχειρήσεων όπως ο ΟΠΑΠ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Ορισμένοι φοβούνται ότι τελικά θα γίνει μια στενή ερμηνεία του καταστατικού και ήδη ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης εξέφρασε τις ανησυχίες του λέγοντας ότι «μια σωστή απόφαση πήρε το συνέδριο και πάνε να την καταργήσουν.

Άλλο είναι το κανείς δεν συμμετέχει όταν είναι έμμισθος διορισμένος από την κυβέρνηση και άλλο δεν συμμετέχει το μέχρι το 1/4 του συνόλου της κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή πάνω από 30 μέλη της. Αν ζούσε ο μακαρίτης ο Προκρούστης πολύ θα ζήλευε».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: