10.3.13

Κοινή δράση όλης της Αριστεράς προτείνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης



ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει «να βάλουν νερό στο κρασί τους, ώστε να γίνει δυνατή η προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς», προτείνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στην... «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια ιδεολογική προκατάληψη ούτε παραταξιακή επινόηση, αλλά ανάγκη. Παλεύουμε για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς ή της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς, γιατί πρέπει να υπάρξει μια συνεπής και αξιόπιστη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας, η οποία δεν θα ακυρωθεί μετεκλογικά στις εσωκυβερνητικές αντιφάσεις ούτε θα παγιδευτεί στις συμπληγάδες του συστήματος, των πιέσεων, των απειλών και των εκβιασμών για διακοπή της χρηματοδότησης ή για έξοδο από την Ευρωζώνη», σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ειδική αναφορά στο διάλογο που αναπτύσσεται στο ΚΚΕ ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, τον οποίο χαρακτηρίζει «γόνιμο, ζωντανό και ουσιαστικό».

Τονίζει επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν «θετικές ωθήσεις» όχι μόνο στο ΚΚΕ, αλλά σε όλη την Αριστερά, ενώ τάσσεται κατά κάθε στρατηγικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντρώο χώρο, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα χάσει τα πιο ανήσυχα και μαχόμενα κοινωνικά του στηρίγματα.

«Αυτό που λέω καθαρά είναι ότι στο ΚΚΕ, ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, διεξάγεται ένας πολύ ενδιαφέρων, ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος, με την κατάθεση γόνιμων διαφορετικών απόψεων. Αξίζει, νομίζω, να παρακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση», επισημαίνει.

«Απ' αυτόν το ζωντανό διάλογο και την πορεία του ΚΚΕ προς το Συνέδριό του, ελπίζω να υπάρξουν θετικές ωθήσεις όχι μόνο για το ΚΚΕ, αλλά για όλη την Αριστερά», σημειώνει και προσθέτει:

«Αυτή την κρίσιμη ώρα, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ ώς το ΚΚΕ, μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οφείλουν να κάνουν τις δικές τους μικρότερες ή μεγαλύτερες μετατοπίσεις για να γίνει δυνατή μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση που θα επιφέρει ένα δημιουργικό πολιτικό «σεισμό» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη!».

Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ. Λαφαζάνης μιλά για ορατό κίνδυνο η οικονομική ερείπωση της χώρας να οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες, ακόμη και τραγωδίες.

«Η Τουρκία του Ερντογάν, πίσω από τις λεκτικές αβρότητες, κλιμακώνει τις προκλήσεις και είναι ορατός ο κίνδυνος η τροϊκανή οικονομική ερείπωση να καταλήξει με εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες, λέει.

«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της, αλλά και συνετά, σχεδιασμένα και αποτελεσματικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την πολιτική, όμως, δεν μπορεί να την ακολουθήσει μια παραδομένη κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία τελεί υπό ομηρία και κηδεμονία», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: