8.3.13

Ενα παιδί μετράει τα... δακρυγόνα...


Τσίκνισαν με δακρυγόνα και με καπνούς στα φλεγόμενα οδοφράγματα οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια της βίαιης αστυνομικής επιχείρησης σύλληψης υπόπτων για τον εμπρησμό στις Σκουριές.
Οι ... Ιερισσιώτες, βλέποντας την αστυνομική πομπή να πλησιάζει στο χωριό τους, μπλόκαραν τις κλούβες με τις διμοιρίες των ΜΑΤ στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα. Ακολούθησαν σφοδρά επεισόδια, με αποκορύφωμα το βομβαρδισμό με χημικά ακόμα και στην αυλή του Γυμνασίου-Λυκείου Ιερισσού, με αποτέλεσμα μαθητές να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Η ένταση ξεκίνησε από τα ξημερώματα, όταν έγινε προσαγωγή ατόμων που φέρονται ότι ταυτίζονται με ευρήματα από την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» πριν από 18 μέρες. Το περιστατικό προκάλεσε την κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων. Γύρω στις 9 το πρωί οι προσαχθέντες επέστρεψαν στην Ιερισσό συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, παρουσία δικαστικών λειτουργών, για να γίνουν έρευνες στα σπίτια τους.

Τότε άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και οι κάτοικοι έστησαν οδόφραγμα στον κεντρικό δρόμο, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και σε άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών.

Στους δρόμους

«Στην Ιερισσό συγκεντρώθηκε κόσμος από το χωριό, αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ότι προκλήθηκε αναστάτωση και κινδύνευσαν ακόμη και γυναικόπαιδα.

Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιερισσού, που βρίσκεται κοντά στο τμήμα, έπεσαν χημικά, προκαλώντας πανικό και αναπνευστικά προβλήματα σε τουλάχιστον πέντε μαθήτριες και μια καθαρίστρια.

«Τα παιδιά που βρίσκονταν στο προαύλιο προσβλήθηκαν από τα δακρυγόνα, μπήκαν στο κτήριο και έπαθαν κρίση πανικού. Μαθητές ηλικίας 13-14 χρόνων πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να κλαίνε. Μια μαθήτρια της Α' Λυκείου έβγαλε εξανθήματα, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και λιποθύμησε. Καλέσαμε τους γιατρούς από το απέναντι πολυδύναμο ιατρείο, αλλά άργησαν να έρθουν, επειδή μπροστά στην είσοδο του σχολείου γίνονταν συμπλοκές ανάμεσα στους κατοίκους και στα ΜΑΤ. Εζησα απερίγραπτες, πρωτόγνωρες στιγμές», ανέφερε στην «Ε» ο λυκειάρχης Αριστοφάνης Μπολώνης, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα σε ένδειξη συμπαράστασης σε συμμαθητές τους που προσάγονται από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εμπρησμό στις Σκουριές. «Ζούμε ένα μαρτύριο, εμείς οι εργαζόμενοι και τα παιδιά», συμπλήρωσε.
Με ανακοίνωσή της η αστυνομία κάνει λόγο για «περιορισμένη χρήση δακρυγόνων», διαψεύδοντας τις ρίψεις μέσα στο σχολείο. «Περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου-Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών. Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε ΜΜΕ για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής διαψεύδονται κατηγορηματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Την ώρα των επεισοδίων, οι δικηγόροι Μ. Λαμτζίδης, Σ. Πετρίδης, Ε. Ιωαννίδου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη. Ζήτησαν «να αποκατασταθεί η νομιμότητα και οι αστυνομικές έρευνες να γίνουν με τον σωστό τρόπο». Ο κ. Γιαννάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του συνέστησε να επικοινωνήσει με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αποσύρει τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έκρυθμης κατάστασης.

Παράλληλα, κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής, με τους δικηγόρους τους.

Οι κάτοικοι παρέμεναν ως αργά τη νύχτα στο οδόφραγμά τους, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν τέσσερις συλλήψεις ντόπιων.

enet.gr

Φωτο: σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: