27.3.13

Στον Βόλο σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος...


Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας θα βρεθεί σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος όπου, «συγκροτείται η πρώτη πλατιά επιτροπή στήριξης του Σχεδίου Β», όπως ο ίδιος ονομάζει μια άλλη πολιτική, μακριά από το ευρώ και τα δάνεια των ευρωπαίων εταίρων της χώρας μας.

Με αφορμή την έλευσή του στη Θεσσαλία το...
thessalianews.gr φιλοξενεί τις απόψεις του μέσα από μια συνέντευξη που έδωσε στον Δημήτρη Μελανό:

1.Έχετε ταχθεί, τον τελευταίο καιρό, υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα. Πιστεύετε πως είναι η μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση;

Ναι, αλλά μαζί πρέπει να γίνουν κι άλλα. Η παύση πληρωμών προς τους δανειστές. Η εθνικοποίηση των Τραπεζών – έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες επιβιώνουν χάρις το κρατικό χρήμα και τα κρατικά δάνεια. Ο παραγωγικός σχεδιασμός και η ανασυγκρότηση – καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει μόνο με υπηρεσίες όπως δείχνει σήμερα η Κύπρος. Το κοινωνικό κράτος – και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για να έχουμε μια αναζωπύρωση της ζήτησης που συνεχώς εκμηδενίζεται. Η συμμετοχή στην ευρωζώνη έχει φέρει ολική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που έχει φέρει η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, το πρόγραμμα της τρόικα και η δουλική στάση των κυβερνήσεων. Η εμπειρία από το 1929 μέχρι σήμερα είναι ότι καμία χώρα σε ακραία υφεσιακή κατάσταση δεν μπορεί να βγει από την κρίση με σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ, και χωρίς τον κεντρικό ρόλο του κράτους. Το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο αποστασιοποιείται από την ευρωζώνη από μηδαμινό που ήταν πριν από λίγο αρχίζει να προσεγγίζει το μισό του πληθυσμού.

2.Τι απαντάτε σε αυτούς που σας χαρακτηρίζουν αρχηγό του «λόμπι της δραχμής», με σκοτεινές επιδιώξεις;

Πολλοί επιτίθενται στις απόψεις για αποχώρηση από το ευρώ χρησιμοποιώντας τον όρο «λόμπι της δραχμής». Νομίζω ότι εξευτελίζουν έτσι την πολιτική συζήτηση γιατί δεν διαθέτουν κανένα ισχυρό επιχείρημα επί της ουσίας.

3.Τι έφερε την ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η πλήρης διαφωνία σε σχέση με την λειτουργία ενός κόμματος της αριστεράς, ιδιαίτερα σε ηγετικό επίπεδο. Πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση αισθάνθηκα την ανάγκη να αποχωρήσω από ένα πολιτικό σύστημα που πιστεύω δεν είχε να προσφέρει τίποτε στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν κι οι πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο Σχέδιο Α'. Εμείς συγκροτούμε το Σχέδιο Β΄. Θέλω να ελπίζω ότι ένα αξιόλογο δυναμικό στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα ενεργοποιηθεί στο Σχέδιο Β΄.

4.Θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο επόμενος Πρωθυπουργός;

Μέσα στην ευρωζώνη, με την υπαγόρευση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο του δημόσιου προϋπολογισμού της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κανένας έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κυβερνήσει. Πρωθυπουργός της Ελλάδας σήμερα είναι ο Όλι Ρεν. Όταν φύγουμε από την Ευρωζώνη θα ξαναέχουμε Έλληνα πρωθυπουργό.

5.Θα υπάρξει αυτόνομη κάθοδος του κόμματος σας στις επόμενες εκλογές;

Δεν χρειάζεται άλλα κόμματα ο τόπος. Χρειάζεται άλλες πολιτικές. Χρειάζεται ένα Σχέδιο Β'. Στόχος μας είναι να ενώσουμε κομματικές οργανώσεις , κινήματα, πολίτες σε ένα εγχείρημα που θέλουμε να είναι απάντηση στην κομματοκρατία. Ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα, ένα δίκτυο συνελεύσεων πανελλαδικά που θα είναι παρόν στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

6.Υπάρχουν επαφές με Θεσσαλούς για την στελέχωση του κόμματος σας;

Υπήρχαν σημεία επαφής τα όποια αυτές τις ημέρες πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα, μετά την επιβεβαίωση από την νέα κυπριακή τραγωδία, στις θέσεις του Σχεδίου Β' ότι δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση μέσα στην ευρωζώνη. Σήμερα στο Βόλο συγκροτείται η πρώτη πλατιά επιτροπή στήριξης του Σχεδίου Β'.

7.Ποιες οι θέσεις σας για την εκτροπή του Αχελώου και την εξόρυξη του λιγνίτη στην Ελασσόνα;

Δεν χρειάζεται να σας κρύψω ότι όσο βρισκόμουν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ η θέση μου έχει εκφραστεί αρνητικά για γιγαντιαίες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον οι οποίες μάλιστα έχουν καταλήξει σαν το γεφύρι της Άρτας χωρίς να δώσουν αποτέλεσμα. Είμαι υπέρ των παρεμβάσεων μικρής κλίμακας που μπορούν κάλλιστα να συνδυάσουν και στην περίπτωση του Αχελώου την αύξηση της αγροτικής παραγωγής με την προστασία του περιβάλλοντος. Για την εξόρυξη του λιγνίτη είμαστε εντελώς αντίθετοι στα σχέδια που είχαν κυκλοφορήσει για την εκμετάλλευση του από ιδιωτικές εταιρείες. Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει σήμερα με την κρίση έχει σημασία το δημόσιο να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που έχει χωρίς όμως αβαρίες και καταστροφές για το περιβάλλον που θα παραμείνουν στον αιώνα των άπαντα. Τι σημαίνει αυτό; Συγκροτημένες μελέτες, κι όχι της πλάκας, για όλες τις πλευρές ενός τέτοιου εγχειρήματος συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών. Και σημαίνει ακόμη σε περίπτωση διαφωνιών ή αμφισβητήσεων απόφαση των τοπικών κοινωνιών μέσα από δημοψήφισμα. Κι από ότι γνωρίζω στην περίπτωση της Ελασσόνας υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση...
http://thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: