19.3.13

Σήμερα το πρωί η ενθρόνιση του Πάπα παρουσία του Βαρθολομαίου...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών που θα παρακολουθήσουν σήμερα την επίσημη τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α'. Η τελετή ξεκινά στις 8 και 45 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά μετά το...
Σχίσμα των δυο Εκκλησιών, το 1054, που συμβαίνει αυτό. Ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη χθες στη Ρώμη και θα συνοδεύεται στην τελετή ενθρόνισης σήμερα από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Ιταλίας Γεννάδιο και Μπουένος Άιρες Ταράσιο.

Την Ελλάδα στην τελετή θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο μεταξύ, στη Ρώμη κατέφτασαν οι 132 επίσημες αντιπροσωπείες που θα παραστούν στην σημερινή τελετή.

Στις πολιτικές προσωπικότητες που είναι παρούσες στην ενθρόνιση, συμπεριλαμβάνονται η Άνγκελα Μέρκελ, η αργεντινή Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, οι πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Ποντίφηκας είχε χθες ανεπίσημη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με την Πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία του ζήτησε να μεσολαβήσει στη διαμάχη με τη Βρετανία για τα νησιά Φόκλαντ.

Οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν την τελετή αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Οι μετακινήσεις με το μετρό της Ρώμης θα είναι δωρεάν, ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία ειδικές γραμμές λεωφορείων που συνδέουν το παπικό κρατίδιο με κύρια σημεία της Αιώνιας Πόλης.

Χιλιάδες προσκυνητές κοιμήθηκαν ακόμη και έξω, κοντά στον 'Αγιο Πέτρο- παρά την κακοκαιρία που πλήττει την ιταλική πρωτεύουσα- για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσο γίνεται από πιο κοντά, την τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου του Α'.

Επίχρυσο το «δαχτυλίδι του ψαρά» του Πάπα

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή την φορά το «δαχτυλίδι του ψαρά» που συμβολίζει για τους καθολικούς το ότι o κάθε ποντίφικας είναι διάδοχος του Αγίου Πέτρου δεν θα είναι χρυσό, αλλά σε επιχρυσωμένο ασήμι.

Πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου του Α', ο οποίος συνεχίζει να φορά τον σιδερένιο σταυρό του, που είχε επιλέξει και ως καθολικός αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής.

Στο δαχτυλίδι του Πάπα Φραγκίσκου (anulus piscatoris, στα λατινικά), αυτή την φορά, μπορεί να διακρίνει κανείς ανάγλυφη την μορφή του Αποστόλου Πέτρου με τα κλειδιά του Βατικανού.

Αντιδράσεις για την ινδική αντιπροσωπεία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ινδία η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στην τελετή έναν πολιτικό που κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης. Το θύμα, μία 16χρονη καθολική, κατηγορεί τον Κούριεν ότι ήταν ένας από τους 42 άνδρες που την βίασαν, αφού προηγουμένως την απήγαγαν και την κρατούσαν όμηρο επί 40 μέρες, στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα.

Ο Κούριεν, 72 ετών σήμερα, απαλλάχθηκε από την κατηγορία του βιασμού σε δίκη που έγινε το 2005.

Ωστόσο, έχει δεχτεί πιέσεις από το θύμα που ζητεί την διεξαγωγή νέας έρευνας ύστερα από την υπόθεση του ομαδικού βιασμού που επέφερε τον θάνατο νεαρής φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον περασμένο Δεκέμβριο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: