4.3.13

Γκρίνιες για το... καραμανλικό φλερτ ...

Σε εσωκομματικό ζήτημα εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του προέδρου του κόμματος Αλ. Τσίπρα να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση του ιδρύματος «Κ. Καραμανλής» που ... θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, για τον ιδρυτή της ΝΔ. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την αντίθεσή τους ως προς την επιλογή αυτή και γενικότερα ως προς το «φλερτ» που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα και των στενών του συνεργατών προς την «καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα στελέχη του κόμματος και συγκεκριμένα οι Π. Λαφαζάνης, Αλ. Μητρόπουλος, Ρ. Ρινάλντι και Αν. Νταβανέλος ζήτησαν ευθέως από τον κ. Τσίπρα να μην πάει στην εκδήλωση.

«Δεν πρέπει να ταυτιστούμε με τη ΝΔ και πολύ δε περισσότερο να μην εμφανιζόμαστε ότι τη χωρίζουμε σε... καλή και... κακή». Ο κ. Τσίπρας, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ανένδοτος και επέμεινε μέχρι τέλους στην άποψή του. «Θα πάω και θα μιλήσω», είπε χαρακτηριστικά, «κόβοντας» κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Προφανώς, η κίνησή του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που αφορά και το «φλερτ» ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ με το «καραμανλικό στοιχείο» της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από 15 ημέρες ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε το BBC προκειμένου να δώσει και επίσημο χαρακτήρα στο «φλερτ» αυτό. Σε ερώτηση για τον κ. Κώστα Καραμανλή, είχε σημειώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο προκάτοχος του κ. Σαμαρά ήταν γόνος μιας οικογένειας, του αείμνηστου Καραμανλή, ο οποίος νομιμοποίησε το ΚΚΕ στην Ελλάδα και ήρθε να συμφιλιώσει τις δύο αντίπαλες παρατάξεις».
Τη «σκυτάλη» πήρε λίγες ημέρες αργότερα ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος επιχείρησε να διαχωρίσει την περίοδο Σαμαρά από την περίοδο Καραμανλή στη ΝΔ. «Η ταυτότητα, το προφίλ της σημερινής ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά διαφέρει πολύ από αυτά που είχε δείξει η ΝΔ μετά το '74, δηλαδή με την ''καραμανλική ταυτότητα'' της ΝΔ».

Το «άνοιγμα» σε ένα συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας, το οποίο ωστόσο ακυρώνεται από την τακτική διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται είναι διαρκές και οι σταθεροί «φρουροί του καραμανλισμού» στη ΝΔ τείνουν «ευήκοον ους» στα όσα ο κ. Τσίπρας και οι εκπρόσωποί του λένε ειδικά για την περίοδο '74 - '81 και τις θεσμικές αλλαγές που ο ιδρυτής της ΝΔ έκανε μετά την πτώση της χούντας. Αλλωστε, όσοι θεωρούν εαυτούς συνεχιστές του έργου του Κων. Καραμανλή εκτιμούν ότι η προσωπικότητά του δεν περιορίστηκε ποτέ στα όρια της Δεξιάς.

Οι διαρροές
Προ ολίγων ημερών μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας μια διαρροή από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή που εμφάνιζε τον πρώην πρωθυπουργό να λέει στους συνομιλητές του: «Εγώ τον Τσίπρα τον πάω...». Το σχόλιο αυτό ουδέποτε επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, αλλά η δημοσιοποίησή του ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια μίνι νευρική κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ...

Στην εκδήλωση της Τετάρτης λοιπόν, που έχει ως γενικό τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τότε και τώρα», το ενδιαφέρον -ίσως για πρώτη φορά σε ανάλογες εκδηλώσεις- δεν εστιάζεται τόσο στις παρεμβάσεις των ηγετών της Δεξιάς, που ανέκαθεν άλλωστε διαγκωνίζονταν για το ποιος θα μιλούσε θετικότερα για τον ιδρυτή της συντηρητικής παράταξης της χώρας, αλλά στην Αριστερά.

Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου θα βρεθούν και δύο πρώην πρωθυπουργοί, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πολιτικό βίο της χώρας και στην πορεία της ΝΔ. Οι Κ. Καραμανλής και Κων. Μητσοτάκης. Ο πρώτος είναι ο μόνος που φέρει τη «βαριά κληρονομιά» του ονόματος και όχι μόνο. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης και πως στη δύσκολη ώρα θα «βγει» από την εφεδρεία και θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή. Ο ίδιος το αρνείται πεισματικά, αν και πλέον, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του δεν αποφεύγει -όπως στο παρελθόν- την κριτική -έστω και ήπια- σε επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά.

Οι παρόντες
Ο δεύτερος, ο Κ. Μητσοτάκης, δεν έκρυψε ποτέ ότι οι σχέσεις του με τον ιδρυτή της ΝΔ ήταν δύσκολες, παρά το ότι ο ιδρυτής της ΝΔ τον προσκάλεσε στο κόμμα και τον όρισε υπουργό Συντονισμού. Γνωρίζει ότι το '84, ο Κ. Στεφανόπουλος ήταν η επιλογή του Κων. Καραμανλή για τη διαδοχή Αβέρωφ και επίσης του «χρεώνει» ότι δεν τον άφησε να κάνει ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση το '90 και να αποκτήσει -αφού οι εκλογές θα γίνονταν με ενισχυμένη αναλογική- ισχυρότερη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε ιδεολογικό επίπεδο, ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης είχε πολλές αντιθέσεις με τον Καραμανλή του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού...

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, φαίνεται ότι ανταποδίδει την κίνηση του Αχ. Καραμανλή να παραστεί στη δική του εκδήλωση για το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της. Κυβέρνηση 1990 ? 1993».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: