26.3.13

Economist: Πόσα χρωστάει ο μέσος Έλληνας και Κύπριος στους δανειστές...

Η συμφωνία διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι το πέμπτο πακέτο διάσωσης στη ζώνη του ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια.
"Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12.500 ευρώ ανά άτομο στο νησί, είναι...
μικροσκοπικό ποσό σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμφωνίες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία την Πορτογαλία, και τη μερική διάσωση για τις τράπεζες της Ισπανίας", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Economist.

Υπενθυμίζει παράλληλα, ότι μόνο τα δύο δάνεια προς την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 246 δις ευρώ, πάνω από το 110% δηλαδή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναφέρει το άρθρο.

"Η συμφωνία με την Κύπρο είναι η πρώτη κατά την οποία επιβάλλεται φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας", αναφέρει σχετικά με το "πείραμα" της Ε.Ε που βγήκε μέσα από το τελευταίο και μαραθώνιο Eurogroup.

"Ένα είναι σίγουρο", καταλήγει το δημοσίευμα. "Τα οικονομικά βάσανα του νησιού κάθε άλλα παρά πλησιάζουν στο τέλος τους".

Το κατά κεφαλήν χρέος

Στη συνέχεια ο Economist παρουσιάζει σε γράφημα την κατ' άτομο αναλογία του εξωτερικού δανεισμού διάσωσης σε κάθε μια από τις χώρες της ευρωζώνης που ζήτησαν και πήραν (με όλες τις συνέπειες) βοήθεια.



Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι:

κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές 21.657,

κάθε Ισπανός 2.170,

κάθε Πορτογάλος 7.306,

κάθε Ιρλανδός 14.989 και

κάθε Κύπριος 12.500.

Τα ποσά αυτά προκύπτουν αναλογικά και σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Πηγή: Economist


Δεν υπάρχουν σχόλια: