30.3.13

«Αθώες» μεγάλες τράπεζες για το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor...


Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την Παρασκευή ένα «σημαντικό τμήμα» από τις κατηγορίες κατά μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των... Bank of America και Barclays, για το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι απορρίπτουμε ένα σημαντικό τμήμα από τις κατηγορίες (...), αλλά νομικά η υπόθεση αυτή από ότι φαίνεται είναι αβάσιμη», ανέφερε η δικαστής Ναόμι Μπούκχβαλντ.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ των οποίων τράπεζες από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ζημιώθηκαν από τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor με αποτέλεσμα επηρεαστεί ένας μεγάλος αριθμός χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα καταναλωτικά και φοιτητικά δάνεια.

Ενώ αναγνωρίζεται ότι ορισμένες τράπεζες που καταγγέλλονται, έχουν ήδη συμφωνήσει να πληρώσουν πρόστιμα στις ρυθμιστικές αρχές για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις, το δικαστήριο έκρινε ότι «μόνο λίγες κατηγορίες» μπορούν να εξεταστούν και απέρριψε τις κατηγορίες για εκβιασμό και παραβίαση της ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, κρίνοντας ότι δεν έχουν αρκετά ισχυρή νομική βάση.

Αρκετές από τις τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με το επιτόκιο Libor έχουν πληρώσει μεγάλα πρόστιμα για να αποφύγουν τις διώξεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Τον Φεβρουάριο, η Royal Bank of Scotland, πλήρωσε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια στις βρετανικές και αμερικανικές αρχές. Το 2012, η ελβετική τράπεζα UBS συμφώνησε να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η Barclays, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, το καλοκαίρι του 2012, πλήρωσε πρόστιμο που ανήλθε στα 440 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: