5.3.13

Nτοκουμέντο από το "Κουρδιστό Πορτοκάλι"...

Ολόκληρο το υπόμνημα του κ. Σάμπυ Μιωνή στην Βουλή των Ελλήνων..
kourdistoportocali

Με μια πρωτοβουλία έκπληξη ο επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής απέστειλε πριν λίγα λεπτά ΥΠΟΜΝΗΜΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής που... εξετάζει την υπόθεση της γνωστής λίστας Λαγκάρντ. Πρόκειται για ένα κείμενο- φωτιά στο οποίο κάνει αναφορά για τις ευθύνες Παπακωνσνατίνου, Βενιζέλου ενώ αφήνει υπονοούμενα για δημοσιογραφία-delivery και "κάθε λογής φασίστες".

Ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης



Υπόμνημα

Σάμπυ ΜΙΩΝΗ του Χαϊμ-Βίκτορος, επιχειρηματία, κατοίκου Τελ Αβίβ, Ισραήλ.



- - - - - - - - -



Κυρίες και Κύριοι μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων,

Σας υποβάλλω το υπόμνημα αυτό στην προσπάθεια μου να συνδράμω την Επιτροπή Σας να αποτρέψει τον αποπροσανατολισμό που από καιρό επιχειρείται στην υπόθεση του χειρισμού της λεγόμενης "Λίστας Λανγκάρντ”, με την εμπλοκή του ονόματος μου, της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors Ltd., της οποίας υπήρξα διευθύνων σύμβουλος, καθώς και των ονομάτων πρώην συνεργατών μου.

Ύστερα από τα αμέτρητα ψέματα που έχουν γραφτεί στον τύπο για εμένα, τους συνεργάτες μου και την εταιρεία CM Advisors Ltd., η οποία όπως είναι γνωστό και έχει επανειλημμένως γραφτεί, ανήκει από τις 13 Φεβρουαρίου 2006 στον διεθνή τραπεζικό όμιλο EFG International του Ομίλου Λάτση με έδρα την Ζυρίχη, απευθύνομαι σε Eσάς με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για να καταγγείλω τις συστηματικές ανακρίβειες εκείνων, οι οποίοι επιμένουν να αποπροσανατολίζουν την Επιτροπή Σας αλλά και την κοινή γνώμη, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Είναι απορίας άξιο πώς τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει αποκλειστικά σε εμένα ως πρώην επικεφαλής της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης (και όχι βεβαίως ιδιοκτήτη) των κεφαλαίων αυτών, και όχι στην Τράπεζα, η οποία ήταν και ιδιοκτήτρια της εταιρείας. Είναι τέλος άδικο και θλιβερό πως η επιτυχία δυο Ελλήνων στο εξωτερικό, αντί να αντιμετωπίζεται με περηφάνια αντιμετωπίζεται με φθόνο, κακεντρέχεια και διάθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Για την υπεύθυνη λοιπόν πληροφόρηση Σας, θέλω να Σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Είμαι εδώ και πολλά χρόνια μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Έφυγα από την Ελλάδα το έτος 1988 μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο για να ξεκινήσω τις σπουδές μου στο Brandeis University των ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου παρέμεινα στις ΗΠΑ, όπου και εργάστηκα για πέντε χρόνια ως χρηματιστής και αργότερα υπήρξα συνιδρυτής της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, που εν συνεχεία ονομάστηκε CM Advisors Ltd, και την οποία διοικούσαμε με τον συνεταίρο μου από την Ελβετία και τις Βερμούδες. Η CM Advisors Ltd πωλήθηκε στην EFG Ελβετίας στις αρχές του 2006, και αμέσως έκτοτε εγκαταστάθηκα μόνιμα στο Ισραήλ



Α. Η δραστηριότητα της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης κεφαλαίων CM Advisors Ltd

1. Αντικείμενο της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης CM Advisors Ltd, ήταν η διαχείριση της περιουσίας αμοιβαίων κεφαλαίων/ Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (εφεξής ΟΣΕΚΑ). Δηλαδή η εταιρεία είχε ως αποκλειστικό σκοπό και αντικείμενο εργασιών την επιλογή επενδύσεων για τα χρήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων /ΟΣΕΚΑ, τα οποία της ανέθεταν βάσει συμβάσεως και έναντι αμοιβής την διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων. Είναι επομένως εντελώς εσφαλμένο να ταυτίζεται η εταιρεία επενδυτικής διαχείρισης κεφαλαίων CM Advisors Ltd, με τα ίδια τα αμοιβαία κεφάλαια/ΟΣΕΚΑ των οποίων την περιουσία η CM Advisors Ltd διαχειρίζετο. Άλλος ήταν ο ιδιοκτήτης των κεφαλαίων (το εκάστοτε αμοιβαίο κεφάλαιο) και άλλος ο διαχειριστής τους (η CM Advisors Ltd), ο οποίος αμείβετο από τον ιδιοκτήτη (πελάτη του) για παροχή υπηρεσιών. Η εταιρεία CM Advisors Ltd δεν ήταν λοιπόν δικαιούχος κανενός τραπεζικού λογαριασμού, περιεχομένου στην λεγόμενη Λίστα Λαγκάρντ. Οι σχετικοί λογαριασμοί ανήκαν στα αμοιβαία κεφάλαια.

2. Ειδικότερα η εταιρεία CM Advisors Ltd ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες με παρουσία στον Ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (fund of hedge funds). Με βάση τη τεχνογνωσία που απέκτησαν οι ιδρυτές της από την εργασία τους στην Αμερική, προσέφερε στους πελάτες της επενδυτικά προϊόντα με σταθερές αποδόσεις και χαμηλό ρίσκο. Αυτό επιτυγχανόταν με την δημιουργία χαρτοφυλακίων που περιελάμβαναν τα καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές, ώστε να αντιμετωπίζονται όλες οι πιθανές μελλοντικές συνθήκες στην αγορά. Πραγματοποιείτο δηλαδή μία εις βάθος ανάλυση του κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου και της στρατηγικής του, επιλέγονταν κατόπιν τα καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια, και πραγματοποιείτο τέλος η σύνθεση του χαρτοφυλακίου από αμοιβαία κεφάλαια με διαφορετικές στρατηγικές, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται διασπορά και αντιστάθμιση επενδυτικού κινδύνου, και συνεπώς σταθερές αποδόσεις για τους μεριδιούχους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η CM Advisors Ltd στόχευε στην προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι μέχρι εκείνη την εποχή επένδυαν σε παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα χωρίς αντιστάθμιση κινδύνου. Κατάφερε έτσι να προσελκύσει ως πελάτες πολλούς μεγάλους και γνωστούς θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και τους ακόλουθους:

BNP Paribas, Societe Generale, HSBC Bank, Banco Espirito Santo, JP Morgan, Royal Bank of Canada, Leumi Bank, Mizrahi Bank, Mcquarie Bank, BBVA Bank, Citibank, Deutsche Bank, Generali Insurance, Tranquilidad Insurance, Phoenix Insurance, Clal Insurance, Hansard Insurance, GLG Asset Management, Marble Bar Asset Management, Boussard Gavaudan Asset Management, Harel Insurance.

3. Για όλους τους παραπάνω λόγους η εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον διαφόρων τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίου που ήθελαν να την εξαγοράσουν. Τελικά έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους αγοραστές, το 100% της εταιρείας πουλήθηκε ως προελέχθη τον Φεβρουάριο του 2006 στην Ελβετική εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης τράπεζα του ομίλου Λάτση, EFG International κατόπιν προηγηθέντος εξονυχιστικού νομικού, οικονομικού και φορολογικού ελέγχου και έγκρισης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Σημειωτέον ότι η εξαγορά της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης ήταν η πρώτη μετά την είσοδο της EFG στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης. Αξιοσημείωτο δε ακόμη είναι ότι η εταιρεία έφτασε να έχει 40 εργαζόμενους σε πέντε (5) χώρες και να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων σχεδόν το ένα (1) δισεκατομμύριο αποτελούσε το χαρτοφυλάκιο επενδυτικής εταιρείας εισηγμένης στη κεντρική αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Συνεπώς η εταιρεία ήταν ευρέως γνωστή στους τραπεζικούς και επενδυτικούς κύκλους, όπως επίσης και σε πολλά γνωστά έντυπα μέσα ενημέρωσης του χώρου όπως οι Financial Times Λονδίνου που επανειλημμένος είχαν γράψει για αυτήν, ενώ ενδεικτικά επίσης αναφέρεται ότι είχε και διαφημιστικές προβολές στο αεροδρόμιο της Γενεύης και του Λονδίνου.



Β. Τα Όργανα Διοίκησης της εταιρείας CM Advisors Ltd

4. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας από τον Φεβρουάριο του 2006 η εταιρεία διοικείτο από τα ακόλουθα όργανα με πλήρη εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα διευθυντικών στελεχών της EFG International. Μόνο τα παρακάτω εννέα πρόσωπα που στελεχώνουν τα εκτελεστικά όργανα διοίκησης της εταιρείας είχαν κάποια μορφή εκπροσώπησης ή δυνατότητα δέσμευσης της εταιρείας, όπως προκύπτει από τα καταστατικά της έγγραφα. Από τα εννέα πρόσωπα ένα μόνο πρόσωπο, εγώ, έχω ελληνική και ισραηλινή υπηκοότητα αν και είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν διαμένω στην Ελλάδα. Το ανώτατο όργανο της εταιρείας ήταν η Επιτροπή Εποπτείας, στο οποίο ας σημειωθεί επικεφαλής ήταν ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης τράπεζας στη Ζυρίχη. Ειδικότερα:



i. Επιτροπή Εποπτείας (Supervisory Committee):
Lawrence Howell, Διευθύνων Σύμβουλος της EFG International
Σάμπυ Μιωνής, Διευθύνων Σύμβουλος της CM Advisors Ltd, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.
Andrew Stone, Νομικός Σύμβουλος του Ομίλου Λάτση, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.

ii. Επιτροπή Διαχείρισης (Management Committee):
Σάμπυ Μιωνής - Διευθύνων Σύμβουλος της CM Advisors Ltd, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.

James Lee, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, EFG International
Keri Wong, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.
Jos Hendriks, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd. - Εκπρόσωπος EFG
Hubert Wong, διαχειριστής χαρτοφυλακίου

iii. Επενδυτική Επιτροπή (Investment Committee):
Σάμπυ Μιωνής Διευθύνων Σύμβουλος της CM Advisors Ltd, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.

Mozamil Afzal, Επικεφαλής Επενδύσεων, EFG Private Bank Ltd
Keri Wong, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.
Jos Hendriks, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd. - Εκπρόσωπος EFG
Hubert Wong, διαχειριστής χαρτοφυλακίου

iv. Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors):
Σάμπυ Μιωνής Διευθύνων Σύμβουλος της CM Advisors Ltd, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.

Marcelo Alvarez - Γενικός Διευθυντής, EFG Capital Μαϊάμι.
Andrew Stone - Νομικός Σύμβουλος του Ομίλου Λάτση, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.
Mozamil Afzal- Επικεφαλής Επενδύσεων, EFG Private Bank Ltd

Keri Wong - Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CM Advisors Ltd.

5. Η Επενδυτική Επιτροπή ήταν υπεύθυνη για την επιλογή όλων των επενδύσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων, όπου διαχειριστής ήταν η C.M. Advisors Ltd. Η Επενδυτική Επιτροπή αξιολογούσε τις επενδύσεις, τις αναλύσεις και τις μελέτες και αποφάσιζε την τελική πρόταση αναφορικά με τα προς επένδυση αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Επίσης αποφάσιζε το ύψος των επενδύσεων και την σύνθεση του κάθε χαρτοφυλακίου που διαχειριζόταν η C.M. Advisors Ltd. Η Επενδυτική Επιτροπή υλοποιούσε την υπηρεσία επενδυτικής διαχείρισης προς τα αμοιβαία κεφάλαια με τα οποία συνεργαζόταν η εταιρεία. Η Επενδυτική Επιτροπή, όπως και όλα τα όργανα της εταιρείας, συνερχόταν σε τακτικά διαστήματα στην έδρα της εταιρείας με τη φυσική παρουσία όλων των μελών της και με τα σχετικά πρακτικά να συντάσσονται και να υπογράφονται από τους παρισταμένους.

Γ. Η αναιτιολόγητη εσφαλμένη και απαράδεκτη αναφορά δήθεν «ελληνικού» λογαριασμού, δήθεν 500 εκ. δολαρίων στην Λίστα Λαγκάρντ. Τα χρήματα ανήκουν σε διεθνή αμοιβαία κεφάλαια/ ΟΣΕΚΑ

6. Εντελώς εσφαλμένα και αυθαίρετα γράφονται και άκριτα αναπαράγονται στον τύπο σχόλια περί δήθεν ύπαρξης ενός «ελληνικού λογαριασμού» ύψους € 500 εκ. ή $ 550 εκ. δολ, με παράλληλη αναφορά σε ονόματα διαφόρων off shore εταιρειών ως δικαιούχων του δήθεν «ενός» λογαριασμού, πίσω από τις οποίες δήθεν «κρύβεται» η κ. Παντελή. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λογαριασμοί θεματοφυλακής (και όχι βέβαια ένας λογαριασμός κατάθεσης όπως ανακριβώς έχει γραφτεί στον τύπο), οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο ο καθένας. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια ήταν αλλοδαπά νομικά προσώπα.και είχαν κατατεθειμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία στο τραπεζικό ίδρυμα- θεματοφύλακα HSBC Γενεύης, δυνάμει ειδικής σύμβασης θεματοφυλακής που είχαν υπογράψει με την τράπεζα. Έτσι λ.χ. τα περίφημα Αμοιβαία Κεφάλαια CMA Multi Hedge Ltd και Berkley Global Fund Ltd, που τόσο απασχόλησαν τη δημοσιότητα ως δήθεν καταθέσεις της κ. Παντελή ή και δικές μου, ήταν δύο διακριτά νομικά πρόσωπα, που διέθεταν δυο ξεχωριστούς λογαριασμούς θεματοφυλακής, ύψους 369 εκ. δολ. και 142 εκ. δολ. αντιστοίχως, οι οποίοι ανήκαν στους μεριδιούχους τους και όχι βεβαίως στην κ. Παντελή ή σε εμένα!

7. Τα δυο αυτά διεθνή αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα. Ειδικότερα το CMA Multi Ηedge Ltd είχε συσταθεί στις νήσους Κέημαν και το Berklay Global Fund Ltd στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Μεγαλύτεροι δικαιούχοι-μεριδιούχοι (beneficial owner) στο λογαριασμό του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, ήταν η Γαλλική τράπεζα ΒΝP και η ασφαλιστική εταιρεία Hansard International, όπως εξάλλου έχει προκύψει και από αποσπασματικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα το αμοιβαίο κεφάλαιο CMA Multi Hedge Ltd ήταν εισηγμένο και στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας ως κατεξοχήν εξειδικευμένο και φημισμένο χρηματιστήριο τέτοιων αμοιβαίων κεφαλαίων έως την 14.11.2008, ακριβώς γιατί απευθυνόταν σε θεσμικούς επενδυτές. Επίσης στο αμοιβαίο κεφάλαιο Berkley Global Fund Ltd μοναδικός δικαιούχος (beneficial owner) ήταν επίσης θεσμικός επενδυτής, η επενδυτική εταιρεία Espirito Santo Activos Financieros, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της πορτογαλικής Τράπεζας Banco Espirito Santo.

8. Όπως προαναφέρθηκε, η CM Advisors Ltd ήταν διαχειρίστρια και όχι δικαιούχος ή ιδιοκτήτης των επίμαχων λογαριασμών θεματοφυλακής. Οι λογαριασμοί ανήκαν σε αμοιβαία κεφάλαια (CMA Multi Hedge Ltd και Berklay Global Fund Ltd) τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων ανήκαν στους μεριδιούχους τους (αντίστοιχα για τα CMA Multi Hedge Ltd και Berklay Global Fund Ltd στους υπό αριθμ. 6 προαναφερθέντες). Περαιτέρω, στην περίπτωση του CMA Multi Hedge Ltd, προκειμένου η C.M.Advisors να έχει δυνατότητα να ασκεί την επενδυτική διαχείριση στην περιουσία του αμοιβαίου κεφαλαίου, το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε εκδώσει 100 μερίδια με δικαίωμα ψήφου ονομαστικής αξίας ενός δολαρίου ΗΠΑ το κάθε ένα (ήτοι συνολικής αξίας 100 δολαρίων ΗΠΑ) υπέρ της εταιρείας επενδυτικής διαχειρίσεως C.M.Advisors Ltd. Τα μερίδια αυτά δεν θεμελίωναν κανένα δικαίωμα στην περιουσία του αμοιβαίου κεφαλαίου CMA Multi Hedge Ltd αλλά αναφέρονταν αποκλειστικά στη διοίκηση (management) του αμοιβαίου κεφαλαίου . Επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν άλλα μερίδια με δικαίωμα ψήφου, με αυτόν τον τρόπο ανατίθετο κατ’ ουσία στην εταιρεία επενδυτικής διαχειρίσεως C.M.Advisors Ltd η επενδυτική διαχείριση της περιουσίας του CMA Multi Hedge Ltd. Εντελώς τυπικά επομένως η C.M.Advisors Ltd ενδέχεται να εμφανιζόταν ως μεριδιούχος του CMA Multi Hedge Ltd. Ωστόσο η συμμετοχή της στον εταιρικό κεφάλαιο του CMA Multi Hedge Ltd περιοριζόταν μόνο ως προς αυτές τις 100 μετοχές αξίας 100 δολαρίων ΗΠΑ, οι οποίες ωστόσο δεν θεμελίωναν κανένα απολύτως δικαίωμα στην περιουσία του CMA Multi Hedge Ltd αλλά αναφέρονταν μόνο στην επενδυτική διαχείριση του αμοιβαίου κεφαλαίου. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από το εκάστοτε επενδυτικό μνημόνιο (offering memorandum) και των δύο αμοιβαίων κεφαλαίων, το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή Σας.

9. Η εταιρεία CM Advisors Ltd επαναλαμβάνω ότι διαχειριζόταν επενδυτικά τα εν λόγω κεφάλαια. Τα εν λόγω χρήματα είχαν κατατεθεί από το εκάστοτε αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο εδρεύει εκτός Ελλάδος στην τράπεζα HSBC Ελβετίας, δυνάμει της συμβάσεως θεματοφυλακής μεταξύ του αμοιβαίου κεφαλαίου και της εν λόγω τράπεζας. Δεν είχαν δηλαδή κατατεθεί χρήματα από την Ελλάδα στην Ελβετία, αλλά οι λογαριασμοί είναι λογαριασμοί θεματοφυλακής των διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία απευθύνονταν σε θεσμικούς επενδυτές.



Δ. Ο τρόπος λειτουργίας των διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων και η διασφάλιση της νομιμότητας των κεφαλαίων τους

10. Ένα διεθνές αμοιβαίο κεφάλαιο – Οργανισμός Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες («ΟΣΕΚΑ») αποτελείται 1) Από την εταιρεία διαχειριστικού ελέγχου (administrator), η οποία ελέγχει όλες τις ταμειακές ροές, αποδίδει μερίσματα, και ελέγχει θεσμικά την νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων που επενδύονται στο αμοιβαίο κεφάλαιο/ ΟΣΕΚΑ (εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη διαδικασία Know Your Customer KYC). 2) Από την εταιρεία επενδυτικής διαχείρισης, η οποία επενδύει τα χρήματα του αμοιβαίου κεφαλαίου/ ΟΣΕΚΑ. 3) Από το Δ.Σ. του ΟΣΕΚΑ, το οποίο έχει τυπικό ρόλο εποπτείας και νομιμοποίησής του. 4) Από τον θεματοφύλακα (Custodian), ο οποίος είναι τραπεζικό ίδρυμα, στον οποίο βρίσκονται κατατεθειμένα τα περιουσιακά στοιχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου/ ΟΣΕΚΑ 5) Από την εποπτεύουσα εταιρεία ορκωτών λογιστών Auditor. Η δομή αυτή του ΟΣΕΚΑ αντιστοιχεί και στις βασικές ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου του ν. 4099/2012, όπως είναι γνωστό πλέον και στο ελληνικό δίκαιο.

11. Το αμοιβαίο κεφάλαιο CMA Multi Hedge Ltd είχε συνάψει σύμβαση επενδυτικής διαχείρισης με την εταιρεία επενδυτικής διαχείρισης CM Advisors Ltd. Επίσης για τον διαχειριστικό έλεγχο είχε συνάψει σύμβαση διαχείρισης ελέγχου με την ιρλανδική εταιρεία Custom House Group (administrator), η οποία είχε και την ευθύνη να ελέγχει θεσμικά την νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων που επενδύονται στο αμοιβαίο κεφάλαιο (εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη διαδικασία Know Your Customer KYC). Για την φύλαξη των στοιχείων του ενεργητικού του είχε συνάψει σύμβαση παρακαταθήκης με το ελβετικό τραπεζικό ίδρυμα HSBC Ελβετίας (Custodian). Τέλος το αμοιβαίο κεφάλαιο CMA Multi Hedge Ltd εποπτευόταν και από την διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών KPMG. Τα ίδια ίσχυαν και για το αμοιβαίο κεφάλαιο Berklay Global Fund Ltd, το οποίο είχε επίσης συνάψει σύμβαση επενδυτικής διαχείρισης με την εταιρεία επενδύσεων/διαχείρισης CM Advisors Ltd, επιβλεπόταν επίσης από την ιρλανδική εταιρεία διαχειριστικού ελέγχου (Αdministrator) Custom Ηouse Group και λογιστικά από την διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών KPMG και είχε ως θεματοφύλακα (custodian) την τράπεζα HSBC Ελβετίας Τα χρήματα για την εγγραφή στα μερίδια κατατίθεντο στον custodian/θεματοφύλακα και μόνο, ο οποίος βεβαίωνε την κατάθεση. Αυτή ακριβώς η διαδικασία ακολουθήθηκε και στα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια CMA Multi Hedge Ltd και Berkley Global Fund Ltd. Tα ανωτέρω αποτελούν εξάλλου αναγκαία συνέπεια της θεσμικής λειτουργίας των ΟΣΕΚΑ, η οποία είναι γνωστή και στην Ελλάδα και περιγράφεται όπως προαναφέρθηκε στον ν. 4099/2012.

12. Από τον τρόπο λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων CMA Multi Hedge Ltd και Berkley Global Fund Ltd, των δικαιούχων δηλαδή των 500 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ προκύπτει επομένως ανακεφαλαιωτικά: Α) Ότι ουδέποτε απεδέχθην είτε προσωπικά, είτε μέσω της CM Advisors Ltd χρήματα σχετιζόμενα με την εν λόγω περιουσία. Β) Ότι τα χρήματα αυτά ανήκαν στο εκάστοτε διεθνές αμοιβαίο κεφάλαιο και είχαν κατατεθεί στην HSBC Γενεύης δυνάμει της σύμβασης θεματοφυλακής του εκάστοτε αμοιβαίου κεφαλαίου. Γ) Ότι δικαιούχοι των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν διεθνείς θεσμικοί επενδυτές. Δ) Ότι τα χρήματα τα οποία είχαν επενδυθεί στα αμοιβαία κεφάλαια είχαν ελεγχθεί από την εταιρεία Custom House ως προς τη νομιμότητα προέλευσής τους. Μάλιστα στην περίπτωση του CMA Multi Hedge Ltd η νομιμότητα της λειτουργίας του αμοιβαίου κεφαλαίου και της προέλευσης της περιουσίας του είχε ελεγχθεί και από τις εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας, στο οποίο το αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματευόταν. Ε) Ότι η νομιμότητα της λειτουργίας της επενδυτικής εταιρείας διαχείρισης CM Advisors Ltd είχε ελεγχθεί από την ελβετική τράπεζα EFG και εγκριθεί από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, πριν την εξαγορά της CM Advisors Ltd στις 13.02.2006.

13. Ας σημειωθεί τέλος ακόμη ότι ο χρόνος κλοπής της λίστας είναι Φεβρουάριος 2007, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο μετά την πώληση του 100% της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors Ltd στην τράπεζα EFG International του Ομίλου Λάτση.

Προκύπτει επομένως ότι όχι μόνον τα αμοιβαία κεφάλαια υπόκειντο σε διαρκή και πολύπλευρο έλεγχο ως προς τη νομιμότητα της περιουσίας τους, αλλά και ότι η περιουσία τους, η οποία αποτυπώνεται στη Λίστα Λαγκάρντ δεν έχει σχέση ή σύνδεση με την Ελλάδα, τη CM Advisors και βέβαια εμένα ή τους συναδέλφους μου ατομικά.



Ε. Το υποστηρικτικό γραφείο του α.ν. 87/1967 της CM Advisors Ltd.

14. Η εταιρεία επενδυτικής διαχείρισης CM Advisors Ltd δεν δραστηριοποιείτο ως προς τη διαχείριση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Όλες οι πράξεις διαχείρισης της περιουσίας των αμοιβαίων κεφαλαίων λάμβαναν χώρα εκτός Ελλάδος, στην έδρα της εταιρείας. Στην Ελλάδα λειτουργούσε από το τέλος του 2006 (Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της 27.11.2006 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρ. Φ. 1801/11.12.2006) μετά την εξαγορά της από την EFG Ελβετίας υποστηρικτικά μόνον και αποκλειστικά ως προς τις μη διαχειριστικές δραστηριότητες της εταιρείας CM Advisors Ltd ένα γραφείο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του α.ν. 87/67 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα με το Ν. 3427/2005. Ειδικότερα στο γραφείο αυτό συντάσσονταν μελέτες, πραγματοποιείτο επεξεργασία στατιστικών δεδομένων και γενικά όλες οι υποστηρικτικές της επενδυτικής διαχείρισης κεφαλαίων πράξεις, οι οποίες αναγράφονταν στην πράξη σύστασης του γραφείου. Στο ελληνικό γραφείο της CM Advisors Ltd του α.ν. 87/67 δεν ασκούνταν πράξεις επενδυτικής διαχείρισης. Το εν λόγω ελληνικό γραφείο υποστήριξης του α.ν. 87/67 ιδρύθηκε, αδειοδοτήθηκε και λειτουργούσε νόμιμα.

15. Στο ανωτέρω γραφείο του α.ν. 87/1967 εργαζόταν η κ. Μαρία Παντελή, η οποία τόσο πολύ έχει ταλαιπωρηθεί από αυτό το «φιάσκο» δήθεν σύνδεσής της με δήθεν λογαριασμό 500 εκ. δολαρίων. Η κ. Μαρία Παντελή αναφέρεται στα στοιχεία της λίστας απλά και μόνο ως χρήστης Ίντερνετ (Internet user) όπως άλλωστε άλλοι δυο υπάλληλοι της εταιρείας επενδύσεων από τη Γενεύη και μια υπάλληλος της εταιρείας διαχειριστικού έλεγχου από το Δουβλίνο. O μόνος λόγος που η κα Παντελή έχει βρεθεί στο στόχαστρο της παραπληροφόρησης, είναι ότι από τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές είτε μετεφράσθη κατά το δοκούν και εσφαλμένα, είτε δεν μετεφράσθη καθόλου ο αγγλικός όρος “internet user”, που προσδιόριζε την ιδιότητά της. Παράλληλα ως διεύθυνση του “internet user” αναφέρεται το γραφείο του α.ν. 87/1967, το οποίο ωστόσο ουδέποτε άσκησε διαχείριση στα χρήματα του λογαριασμού, χρήματα που δεν ανήκουν ούτε στην Μαρία Παντελή, ούτε στην CM Advisors Ltd, ούτε βέβαια στο γραφείο του α.ν. 87/1967. Αντιθέτως όπως αποδεδειγμένα προκύπτει από τα στοιχεία της τράπεζας, internet user σημαίνει: πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον κάτοχο του λογαριασμού να έχει πρόσβαση (δικαίωμα επισκόπησης) στο λογαριασμό μέσω του διαδικτύου.Η διεύθυνση του γραφείου του α.ν. 87/1967 στην Αθήνα και το όνομα της Μαρίας Παντελή είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο λογαριασμός του αμοιβαίου συμπεριλήφθηκε στην “λίστα Λαγκάρντ”. Κατά τα λοιπά όλα τα νομικά πρόσωπα που αφορά ο λογαριασμός έχουν έδρα εκτός Ελλάδος και αντικείμενο εργασιών στην αλλοδαπή. Σημειώνω επίσης ότι ενώ και το δικό μου όνομα δεν αναφέρεται πουθενά στον λογαριασμό των $369 εκ. εντούτοις φέρομαι από μεγάλο μέρος του τύπου ως δήθεν δικαιούχος της κατάθεσης των 550 εκ. δολ.!



ΣΤ. Η πλήρης ανακρίβεια των όσων συκοφαντικά και άκριτα δημοσιεύονται για εμένα και την CM Advisors Ltd.

16. Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω κατηγορηματικά αυτό που από την αρχή αυτής της δυσάρεστης υπόθεσης κατασυκοφάντησης έχω ήδη δηλώσει, ότι δηλαδή δεν γνωρίζω την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου, ούτε γνωρίζω να συμμετείχε οποιοδήποτε μέλος της οικογενείας Παπανδρέου σε αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειριζόταν επενδυτικά η CM Advisors Ltd..

17. Ο κ. Στ. Παπασταύρου δεν ήταν συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου, όπως και πάλι ανακριβώς έχει γραφτεί σε μερίδα του τύπου, δεν ήταν καν υπάλληλος της εταιρείας διαχείρισης. Ηταν εξωτερικός δικηγόρος της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης, δεν είχε σύμβαση εργασίας με την εταιρεία. Είχε σύμβαση εξωτερικής συνεργασίας με την εταιρεία που ρητά όριζε ότι δεν είχε κανένα εκτελεστικό δικαίωμα εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας. Είχε την εποπτεία των νομικών θεμάτων που αφορούσαν την εταιρεία καθώς και τον συντονισμό των δικηγόρων που κατά καιρούς προσελάμβανε η εταιρεία για υποθέσεις της, και για το λόγο αυτό του είχε δοθεί τίτλος με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ για συγκεκριμένο διάστημα είχε τελέσει μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου αμοιβαίων κεφαλαίων των οποίων η εταιρεία ήταν επενδυτικός διαχειριστής. Όπως προκύπτει και από τα όργανα διοίκησης που αναφέρονται στην παρ. 3 δεν είχε εκτελεστικές αρμοδιότητες και δεν είχε εξουσία εκπροσώπησης της εταιρείας, Το όνομα του, ως δικηγόρου μου, βρίσκεται στην “λίστα Λαγκάρντ” σε τελείως διαφορετικό, δικό μου εταιρικό λογαριασμό (Stabri Ltd), στον οποίο ενεργούσε για καθαρά προσωπικούς μου λόγους και για κάποιο χρονικό διάστημα ως πληρεξούσιος (attorney), και μαζί με δυο στενά συγγενικά του πρόσωπα, άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης μου. Το σύνολο δε των χρημάτων του εν λόγω λογαριασμού μεταφέρθηκαν σε δικό μου προσωπικό λογαριασμό.

18. Όσον αφορά το πρόσωπο μου, επαναλαμβάνω ότι δεν μετακόμισα στο Ισραήλ από την Ελλάδα όπως έχει εσφαλμένα και επανειλημμένα γραφτεί και ειπωθεί, αλλά από την Γενεύη της Ελβετίας όπου και κατοικούσα και συνδιαχειριζόμουν την εταιρεία CM Advisors Ltd. μέχρι τις αρχές του 2006 που πουλήθηκε η εταιρεία στην EFG International. Επίσης, αντίθετα με τα όσα κακοβούλως έχουν γραφτεί και ειπωθεί, ουδέποτε έχω κατηγορηθεί από οποιαδήποτε δικαστική, εποπτική, φορολογική η άλλη αρχή για οτιδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Αντιθέτως, έχω στο παρελθόν ασκήσει αγωγή αποζημίωσης σε τράπεζα και υπαλλήλους της στην Νέα Υόρκη που με συκοφάντησαν ενώπιον των Ελληνικών Αρχών και οι οποίοι υποχρεώθηκαν να με αποζημιώσουν πλήρως για την ενέργειά τους αυτή.

19. Η CM Advisors Ltd ήταν όπως ανεφέρθη από τις πιο επιτυχημένες στον τομέα της στην Ευρώπη. Οποιαδήποτε προσπάθεια να μειωθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της CM Αdvisors Ltd και του ομίλου EFG που για το λόγο αυτό και την εξαγόρασε, είναι προϊόν της προσπάθειας παραποίησης της αλήθειας. Εξάλλου η CM Advisors Ltd. υπήρξε και η εταιρεία επενδυτικής διαχείρισης μεγάλης εταιρείας (CMA Global Hedge Ltd) επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην κύρια αγορά του χρηματιστήριου του Λονδίνου (London Stock Exchange) η οποία τελούσε υπό την εποπτεία των Βρετανικών αρχών. Λογαριασμός της εισηγμένης αυτής εταιρείας, βρίσκεται επίσης στην λίστα και πάλι λόγω της διεύθυνσης του γραφείου Ν. 89/67 της διαχειρίστριας εταιρείας CM Advisors Ltd, στο οποίο γραφείο και πάλι υπογραμμίζω ότι δεν ασκούνταν πράξεις επενδυτικής διαχείρισης. Ανάδοχοι της εισαγωγής της εταιρείας αυτής ήταν έκτος των άλλων και η Ελληνική τράπεζα ΕFG Eurobank Ergasias και μάλιστα η διάθεση των μετοχών της εταιρείας έγινε συγχρόνως και σε δέκα άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αρ. πρωτοκόλλου 14904/4.7.2006.

20. Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι εξοργιστικό το πως χρησιμοποιείται το αμοιβαίο κεφάλαιο για να επιχειρηθεί ο αντιπερισπασμός και αποπροσανατολισμός σχετικά με τον χειρισμό της λίστας. Διότι όπως όλοι γνωρίζουν, τα αγγλικά αλλά και τα γαλλικά του πρώην υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου είναι άπταιστα και η τραπεζική του εμπειρία μεγάλη ώστε να δεχτεί κανείς ότι δεν αντελήφθη το περιεχόμενο των τραπεζικών εγγράφων στα οποία αν μη τι άλλο ήταν σαφές ότι η Μαρία Παντελή πουθενά δεν περιγράφεται ως δήθεν δικαιούχος του λογαριασμού αυτού! Η κοινή γνώμη όμως, είναι πια υποψιασμένη και είμαι σίγουρος ότι όπως και εγώ ζητάει να μάθει την αλήθεια. Δεν μπορεί το βάρος της έρευνας να μετατοπίζεται τόσο εύκολα ενοχοποιώντας στην προκειμένη περίπτωση τον πρώτο τυχόντα Έλληνα πολίτη, που βρίσκεται μπροστά τους!. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου είχαν άγνοια όσον αφορά τα διεθνή τραπεζικά θέματα, ήταν τόσο δύσκολο να απευθυνθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους λύσει τις απορίες τους;

21. Όσο για τις γνωστές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου στη Βουλή περί ατόμων " Εβραϊκής καταγωγής " στην “λίστα Λανγκάρντ”, αυτές έδωσαν την σκυτάλη σε κάθε λογής ακραία και φασιστικά στοιχεία από διάφορες παρατάξεις να ξεκινήσουν μια εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου με έντονα στοιχεία υποβόσκοντος αντισημιτισμού. Με θλίψη μου είδα να παρασύρονται κάποιες προοδευτικές δυνάμεις στην παγίδα αυτή του αποπροσανατολισμού. Γνωρίζω ότι οι πολιτικές μου θέσεις ενάντια στην ακροδεξιά, τις οποίες έχω επανειλημμένα εκφράσει στον διεθνή τύπο έχουν ενοχλήσει ορισμένους. Γνωρίζω όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού καταδικάζουν τον φασισμό και τον ρατσισμό.

22. Προσωπικά δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω και θεωρώ υποχρέωσή μου να βοηθήσω την Επιτροπή Σας, στο βαθμό που έχει γίνει αντικείμενο των εργασιών της, να διαπιστώσει και να αποκαλύψει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού κυρίως της κοινής γνώμης και να καταδειχθεί το μεγάλο φιάσκο του δήθεν "μυστηριώδους μεγαλύτερου λογαριασμού της λίστας" που ανενδοίαστα αποδίδεται άλλοτε σε εμένα, και άλλοτε σε μια απλή υπάλληλο!

Με τιμή

Δεν υπάρχουν σχόλια: