13.4.13

«Πόρτα» σε 18 Αμερικανούς έριξε η Μόσχα...

Αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ 18 Ρώσων που κατηγορούνται για... παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Μόσχα με τη σειρά της -ως αντίποινα- απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα σε 18 Αμερικανούς.

Καίριο πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών θεωρείται η λίστα που εξέδωσε η κυβέρνηση Ομπάμα, στην οποία απαγορεύεται η χορήγηση βίζας στους 18 Ρώσους και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» στις ΗΠΑ με βάση το «νομοσχέδιο Μαγκνίτσκι», που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου από το Κογκρέσο.

«Υπό την πίεση από ρωσοφοβικούς βουλευτές του αμερικανικού Κογκρέσου, υπήρξε ένα ισχυρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την αμερικανική λίστα «εθχρικό βήμα».

Μεταξύ των Αμερικανών στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία είναι και δύο αξιωματούχοι επί κυβέρνησης του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, τους οποίους το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί ότι εμπλέκονται σε βασανιστήρια καθώς και δύο πρώην διοικητές της αμερικανικής Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο. Περιλαμβάνει ακόμα πρόσωπα που συνδέονται με τις αρχές επιβολής του νόμου και ενεπλάκησαν στη δίωξη του Βίκτορ Μπουτ, ενός ρώσου εμπόρου όπλων που εκτίει 25ετή ποινή κάθειρξης σε αμερικανικές φυλακές έχοντας συλληφθεί στην Ταϊλάνδη, καθώς και έναν Ρώσο που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών σε 20ετή ποινή κάθειρξης.

«Ο πόλεμος της λίστας δεν είναι δική μας επιλογή, αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην απαντήσουμε σε ωμό εκβιασμό. Ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον ότι είναι άσκοπο να χτίζεις σχέσεις με μία χώρα σαν τη Ρωσία υπό το πνεύμα της καθοδήγησης και της αυστηρής εντολής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η αμερικανική λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 16 ατόμων που συνδέονται με την υπόθεση του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο θάνατος του οποίου σε φυλακή το 2009 υπογράμμισε τον κίνδυνο πρόκλησης του ρωσικού κράτους και ενέτεινε τις ανησυχίες της Δύσης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την λειτουργία του νόμου στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: