24.4.13

300 φαρμακεία σε παράνομες εξαγωγές...


Έρευνα για παράνομες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα διακίνηση σκευασμάτων μη εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ στην εγχώρια αγορά πραγματοποιούσαν από κοινού χθες το ΣΔΟΕ και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ...
πληροφορίες της «Κ», στην
υπόθεση εμπλέκονται περίπου 300 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, καθώς και μεγάλες φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και αλλού. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 10 συλλήψεις εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενώ το ΣΔΟΕ φέρεται να έχει εντοπίσει εταιρείες «μαϊμού», μέσω των οποίων γινόταν η παράνομη εξαγωγή των φαρμάκων σε χώρες της Ε.Ε.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρόδο, Κομοτηνή και αλλού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις φαρμακοποιοί προπηλάκισαν υπαλλήλους του ΣΔΟΕ αρνούμενοι να υποβληθούν σε έλεγχο. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΣΔΟΕ, κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη που διακινούσαν φάρμακα τα οποία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Ερευνάται η προέλευσή τους (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν εισαχθεί από την Τουρκία) καθώς και εάν πρόκειται για απομιμήσεις επώνυμων σκευασμάτων. Ταυτόχρονα, κατά τον έλεγχο στη φαρμακαποθήκη κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια που είχαν εκδοθεί από εταιρεία «φάντασμα» με έδρα την Αττική, μέσω της οποίας πιθανολογείται ότι γίνονταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι εμπλεκόμενοι φαρμακοποιοί πωλούσαν σκευάσματα (κυρίως φάρμακα για τον καρκίνο) που προορίζονταν για την εγχώρια αγορά σε φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους τα εξήγαν σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως τη Γερμανία και τη Σουηδία, σε πολλαπλάσια τιμή. Εξαιτίας της συγκεκριμένης πρακτικής δημιουργούνταν τεχνητή έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε στις 10 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, εταιρεία διακίνησης φαρμάκων στην Καλλιθέα, θυγατρική βουλγαρικής εταιρείας με ιδιοκτήτη Ελληνα γιατρό, είχε εντοπιστεί να εξάγει σε χώρες της Ε.Ε. φάρμακα που αγόραζε, κατά παράβαση της νομοθεσίας, από φαρμακεία όλης της χώρας. Η εν λόγω εταιρεία εξήγε και τιμολογούσε τα φάρμακα στη Βουλγαρία και στη συνέχεια τα επανεξήγε στην Αγγλία και στη Γερμανία σε πολλαπλάσια τιμή.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., αντίστοιχα, εστίασε στη δράση κυκλώματος που εισήγε παράνομα σκευάσματα τα οποία πωλούσε σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η Καθημερινή (Γιάννης Σουλιώτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: