3.4.13

Γιάννης Βρούτσης: «Πάνω από 51.000 οι συντάξεις - "μαϊμού"»...


Ερευνώνται άλλες 500.000 περιπτώσεις...
Πάνω από 51.551 είναι οι καταχρηστικές συντάξεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, καθώς, όπως είπε στη Βουλή, εκκρεμεί ακόμη η έρευνα σε έναν πληθυσμό άνω των 500.000 που αφορά τις συντάξεις χηρείας. «Το νούμερο αυτό δυστυχώς θα ανέβει» τόνισε.

Ο....
υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μία «άλλη εποχή» στο ασφαλιστικό σύστημα με την υπερψήφιση και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας.

Στις παρεμβάσεις του στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους εξαφάνισης της παθογένειας των «μαϊμού» συντάξεων, που επιτυγχάνεται όπως τόνισε, με την εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ», από το οποίο ο κρατικός Προϋπολογισμός θα εξασφαλίσει ετησίως 478 εκ. ευρώ.

Με ιδιαίτερη δε, ικανοποίηση, χαιρέτισε και την «αναβίωση πολιτικών των καταργημένων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, ο οποίος γίνεται πιο ισχυρός και πιο μεγάλος».

Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας, επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να απορρίψει πληθώρα προτάσεων που κατατέθηκαν υπό μορφήν τροπολογιών από την αντιπολίτευση αλλά και την συμπολίτευση, όπως η συνέχιση της καταβολής συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας για όλους τους εγγεγραμμένους αναπήρους που δεν έχουν επανεξεταστεί από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας με ευθύνη των τελευταίων (το νομοσχέδιο δίνει μονάχα εξάμηνη παράταση στις συντάξεις), η καταβολή συντάξεων ΟΓΑ στους νεοπρόσφυγες Ποντίους και Βορειοηπειρώτες, η αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η απαλλαγή των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές όλο το έτος προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας, η εξαίρεση των 380 απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας από τον ν.3996, ο διορισμός των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 του ΑΣΕΠ και η αποκατάσταση των διορισμένων επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008 κ.ά.

Προηγουμένως, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Αθ. Δαβάκη (ΝΔ), είχε αποκλείσει για τους ίδιους δημοσιονομικούς λόγους, το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, εκείνοι οι αγρότες που είχαν ήδη προκαταβάλλει δύο εξάμηνα εισφορές για να ενταχθούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς - ειδικά εκείνοι που γεννήθηκαν το 1948.

Ο εισηγητής της ΝΔ, επανέφερε αίτημα για ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης με εργαζομένους (πρόταση που επανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κοντογιάννης αλλά έχει απορρίψει το υπουργείο Οικονομικών).

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και σε δύο νέα προγράμματα που αφορούν την ένταξη 35.000 νέων μέχρι 29 ετών στην αγορά εργασίας (η χρηματοδότηση με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου), και την απασχόληση 10.000 νέων σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Τόνισε δε, πως και η εξαγγελία για την καταβολή βοηθήματος στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες, βρίσκεται στην τελική ευθεία της υλοποίησής της, μετά την δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης...

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: