6.4.13

Το 59% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις Μέρκελ για καταθέσεις ...

Το 59% των γερμανών πολιτών δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ μόλις το 28% θεωρεί ότι το βιβλιάριο των καταθέσεων αποτελεί αξιόπιστη επένδυση, σύμφωνα με τα...
αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιστούτου Forsa, για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων 18-29 ετών, το 65% των οποίων δηλώνει ότι δεν πιστεύει τις καθησυχαστικές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου.

Το ζήτημα της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων ήλθε στο προσκήνιο στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, καθότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσαν πως οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες θα πρέπει να επωμίζονται μέρος του κόστους αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης μίας καταρρέουσας τράπεζας, αντί η ανακεφαλαιοποίηση να βαραίνει αποκλειστικά τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσαν την αντίδραση ευρωπαίων ηγετών, όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Παρά ταύτα, μιλώντας το Σάββατο στην φινλανδική κρατική τηλεόραση, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, υπογράμμισε πως η καταρτιζόμενη οδηγία της Ε.Ε. για τον τραπεζικό κλάδο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μεγάλων καταθέσεων σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών. Ο κ. Ρεν αποσαφήνισε ωστόσο ότι το όριο των 100.000 ευρώ παραμένει «ιερό» και πως οι αποταμιεύσεις έως αυτό το ποσό «είναι πάντοτε ασφαλείς».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 75% των Γερμανών πιστεύει ότι οι τράπεζες δεν τοκίζουν τις καταθέσεις των πελατών τους με δίκαιο τρόπο. Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα ακίνητα αποτελούν την καλύτερη επένδυση, ενώ το 45% θεωρεί καλύτερη επιλογή τον χρυσό.

Μόλις το 16% απαντά ότι θα επέλεγε ως ασφαλέστερη επένδυση τα ομοσπονδιακά ομόλογα, ενώ το 11% δηλώνει την προτίμησή του για τις μετοχές...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: