3.4.13

Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές για το νέο φονικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η7Ν9...

Σε επαυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί στην χώρα μας μετά την πιστοποίηση ενός νέου, φονικού, στελέχους της γρίπης των πτηνών Α (Η7Ν9). Ο υγειονομικός συναγερμός ήχησε αρχικά στην Κίνα, όπου και έχει εντοπιστεί το νέο αυτό στέλεχος, με τα θύματα να ανέρχονται ήδη στα...
δύο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά τις εξελίξεις αυτές, καλείς τους πολίτες που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα τη Κίνα και εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. βήχας, πυρετός) να απευθύνονται στον γιατρό τους, καθώς είναι πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο μεν εκτιμά ότι οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι χαμηλές, προσθέτει ωστόσο ότι το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως και σύμφωνα με τους ειδικούς η μετάδοση του νέου στελέχους Α (Η7Ν9) δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από ζώα σε ανθρώπους. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε μπορεί να μεταλλαχθεί το νέο στέλεχος.

Οι συμβουλές

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωση του κάνει ειδικές συστάσεις για τον συγκεκριμένο ιό:


* Οι κλινικοί και οι εργαστηριακοί γιατροί πρέπει να περιλαμβάνουν στη διάγνωση την πιθανότητα της νέας γρίπης των πτηνών σε ασθενείς που έχουν παραμείνει τις τελευταίες 10 μέρες στην Κίνα και προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αυτή η οδηγία δεν αλλάζει τη σύσταση για την αναγκαία επαγρύπνηση για τον ιό Α(Η5Ν1) και άλλα στελέχη γρίπης από ζώα ή πτηνά που προκαλούν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο και κυκλοφορούν στην Κίνα ή / και σε άλλες χώρες.

* Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποσταλεί δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση σε ένα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για τη γρίπη.

* Οι κλινικοί γιατροί υποχρεούνται σε παρόμοια περιστατικά να τηρούν τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς των νοσοκομείων.

* Τονίζεται ούτως ή άλλως η ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης από τον γενικό πληθυσμό εν μέσω εποχής συνεχιζόμενης δραστηριότητας της ανθρώπινης γρίπης από τα συνηθισμένα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β.

* Τέλος, ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη και εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να γίνεται έγκαιρα η έναρξη θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: