4.4.13

Φοβού τους τροϊκανούς 9 πακέτα φέροντας...


Νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας ανοίγει στην Αθήνα την Πέμπτη, με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των ελεγκτών των δανειστών, που... έχει προγραμματιστεί στις 15:30. Η τρόικα ανοίγει 9 βαριά πακέτα, από το χαράτσι και τις απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η αποστολή της τρόικας δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.
«Σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί. Απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα, υπό διαπραγμάτευση θέματα.

Και σε αυτή την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η τρόικα αναμένεται να θέσει όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ώστε να εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η δόση του δεύτερου τριμήνου, των 6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για εννιά πακέτα: το χαράτσι στα ακίνητα, οι απολύσεις στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό κενό, η συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank, οι αποκρατικοποιήσεις, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, η επίσπευση των επιστροφών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού και η επανατιμολόγηση φαρμάκων.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης συμφώνησαν να θεσπιστεί ένας ενιαίος, προοδευτικός φόρος για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το χαράτσι που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ. Ο νέος φόρος θα εισπράττεται κυρίως από τη ΔΕΗ για το 2013 και από το 2014 από τις εφορίες.

Αντιδράσεις προκάλεσε η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για το ενιαίο τέλος ακινήτων. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έκαναν λόγο για «επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών», «εμπαιγμό κυβέρνησης - τρόικας», «μεταληγμένα χαράτσια» και πολιτικές αποφάσεις βάσει επιταγών της τρόικας.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: