3.4.13

Τσίπρας: Θα υποδεχθούν την τρόικα με ανθοδέσμη γεμάτη «ναι» (BINTEO)...



Δεν πρόκειται να πούμε «ναι» σε εκβιασμούς και απειλές, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια, τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τις ... εξελίξεις στην Κύπρο και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπήρχε μόνο η αποφασιστικότητα του λαού να μη δεχθεί αυτήν την εξέλιξη και ανέφερε ότι δεν υπήρχε κυβέρνηση αποφασισμένη, ούτε υπήρχαν οι κατάλληλες συμμαχίες. «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε οπαδοί ενός ρεαλισμού που αγνοεί τη θέληση και τη δύναμη των λαών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να πούμε “ναι” στην εκποίηση της Ελλάδας, στις εντολές της κ. Μέρκελ, δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές του “ναι” στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο που ο κ. Σόιμπλε ονειρεύεται».


Για τη στάση που τηρεί η τρικομματική κυβέρνηση εν όψει της νέας άφιξης του κλιμακίου της τρόικας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε “φούσκα” το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση το οποίο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «επέλαση δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα με σκοπό να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και κατά προτεραιότητα από τους φτωχούς και ευάλωτους. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία χρέους. Η άγρια συμμορία με τα λευκά κολάρα που πρόσφατα ρήμαξε την Κύπρο, τώρα έρχεται για νέα επιδρομή στην Ελλάδα».

Απέναντί τους, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «βρίσκεται ο κ. Σαμαράς που αποτελεί τον κορυφαίο εκπρόσωπο του “ναι” σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τη στιγμή που ο κόσμος φλέγεται το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ξαναγίνει υπουργός και ο κ. Κουβέλης που ενώ ψηφίζει "παρών" σε όλα στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση που λέει “ναι” σε όλα». Σχετικά με την παραίνεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της ΚΟ είπε χαρακτηριστικά: «Αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση. Ηρθε η στιγμή πριν γίνει έρημη χώρα η Ελλάδα να αλλάξει τροπάριο απέναντι στους επικυρίαρχους. Το ταχύτερο δυνατόν να αλλάξει η κυβέρνηση...».



«Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα»

Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με το νόμισμα ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός. «Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Γιατί ξέρουμε και βλέπουμε, είμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και δεν υπάρχουν μονάχα γειτονικές χώρες στο ευρώ, υπάρχουν και γειτονικές χώρες εκτός ευρώ που και εκεί βλέπουμε πως ακολουθούνται πολιτικές λιτότητας καταστροφικές. Για μας το βασικό διακύβευμα, το βασικό μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα. Λέμε πολύ ξεκάθαρα. Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Και όχι να σώσουμε το ευρώ πάση θυσία μέσα στο ευρώ όπως μας λένε τώρα τελευταία».




Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εμείς δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τερτίπι, κάποιο τεχνικό τρόπο, κάποιο κόλπο για να προκαλέσουμε εκλογές. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι εκλογές προκαλούνται πρόωρα με βάση το Σύνταγμα με επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης, άρα προκαλούνται όταν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεχθούν την απαραίτητη κοινωνική και λαϊκή πίεση και εξαναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυτές. Διότι κανένας πρωθυπουργός δεν αποφασίζει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές όταν ξέρει ότι θα τις χάσει κατά κράτος, όπως τώρα γνωρίζει ο κ. Σαμαράς ότι θα συμβεί...».



«Ριζοσπαστικά αριστερή κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας»

Στο ερώτημα για ενδεχόμενες συμμαχίες προκειμένου να προκύψει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά από μια μεγάλη εκλογική ανατροπή και στις συνθήκες στις οποίες θα σχηματιστεί δεν θα είναι μία κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες. Θα έχει έναν ειδικό, αλλά καθόλου εξειδικευμένο σκοπό, τη σωτηρία της κοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια και εμείς δεν θα συμπεριφερθούμε, σε ότι αφορά τις συμμαχίες, τους προγραμματικούς μας στόχους και τις βασικές επιλογές, σαν την προ κρίσης εποχή. Αρα εμείς θα κινηθούμε και έξω από τα πλαίσια τα πολιτικώς “ορθά”. Θα κάνουμε και επιλογές οι οποίες θα είναι έξω από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι αριστερή αυτή η κυβέρνηση. Και μάλιστα ριζοσπαστικά αριστερή. Γιατί οι λύσεις που χρειάζονται είναι ριζοσπαστικές λύσεις».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: