29.4.13

Ράιχενμπαχ: «Οι Γερμανοί διαδηλώνουν ενώ οι Έλληνες...»...


Μετριοπαθέστατες... έκρινε τις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ κατά την ανεπίσημη ενημέρωση για την τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, απαντώντας σε...
Γερμανίδα δημοσιογράφο που ρώτησε για τις χθεσινές διαδηλώσεις στην Αθήνα, της είπε ότι αν τα Συνδικάτα στη Γερμανία διαδηλώνουν για να πάρουν αύξηση 6% στις αποδοχές τους, κάτι που τελικά πέτυχαν είναι απολύτως μετριοπαθείς οι αντιδράσεις των Ελλήνων που διαδηλώνουν ελάχιστα αν και έχουν υποστεί μειώσεις 50% στα εισοδήματά τους.

Σε γενικές γραμμές ο κ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Βέβαια ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός είσπραξης εσόδων και ότι δεν ξέρουμε ακόμη αν θα αποδώσουν οι φορολογικές προσπάθειες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην διοικητική μεταρρύθμιση στην αξιολόγηση και αναδιοργάνωση στα υπουργεία (60.000 εργαζομενοι) και ακολούθως σε ολόκληρη την ελληνική διοίκηση (750.000 εργαζόμενοι).

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στην αξιολόγηση των κεντρικών δομών των περισσότερων ελληνικών υπουργείων – με αντιπροσωπευτικό ανθρώπινο δυναμικό περίπου 60.000 ατόμων – η οποία διεξήχθη με βάση κοινή μεθοδολογία και στόχους.

Οι προτάσεις αναδιοργάνωσης εγκρίθηκαν από το ελληνικό συμβούλιο μεταρρυθμίσεων υπό την εποπτεία του Ελληνα πρωθυπουργού (Μάρτιος 2013). Κάθε αξιολόγηση έγινε από ειδική ομάδα αξιολόγησης αποτελούμενη από Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους συνήθως από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από το αξιολογούμενο υπουργείο. Όταν αυτό ζητήθηκε από τα ελληνικά υπουργεία οι ομάδες αξιολόγησης είχαν την υποστήριξη ξένων εμπειρογνωμόνων, που χάραζαν προοπτικές για την μεθοδολογία της αξιολόγησης και για βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά το περιεχόμενό της.

Σε κάθε ομάδα προσφέρθηκε υποστήριξη εμπειρογνωμόνων από διάφορα κράτη μέλη για τη χάραξη των προοπτικών σχετικά με τη καθορισθείσα μεθοδολογία και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, υπό τον συντονισμό της Γαλλίας ως επικεφαλής τομέα και της ΟΔΕ. Στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι οι προτάσεις αναδιοργάνωσης των υπουργείων να καταστούν σχέδια δράσης συγκεκριμένων μετασχηματισμών, τα οποία να περιέχουν συναφή σχέδια στελέχωσης και λεπτομερή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Η αναδιοργάνωση των υπουργείων πρέπει να επιτευχθεί με συντονισμένο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η συνοχή των πολιτικών και των δομών σε ολόκληρη τη διοίκηση.

Παρόμοια διαδικασία αξιολόγησης-αναδιοργάνωσης πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ελληνική διοίκηση, περικλείοντας τις εναπομένουσες αποκεντρωμένες υπηρεσίες των υπουργείων, τα περιφερειακά και τοπικά επίπεδα του κράτους καθώς και άλλες οντότητες του δημοσίου. Η διαδικασία αυτή θα καλύψει συνολικά προσωπικό άνω των 750.000 ατόμων. Στην αρχική φάση οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης στο οποίο να καθορίζεται η μεθοδολογία αξιολόγησης όλων των οντοτήτων. Η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου. Θα απαιτήσει πλήρη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (που είναι αρμόδιο για τη μεταρρύθμιση σε κεντρικό επίπεδο) και του Υπουργείου Εσωτερικών (που είναι αρμόδιο για την διοίκηση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο)....
Μαρίνα Πρωτονοταρίου
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: