18.4.13

Πούτιν: Χρειαζόμαστε μια πραγματικά ανεξάρτητη και γενναία δημοσιογραφία...

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει επικριθεί ευρέως για τον περιορισμό της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκθείασε σήμερα τους δημοσιογράφους, λέγοντας πως τους θεωρεί μια κινητήρια δύναμη της Δημοκρατίας.

«Μια ενεργή και...
υπεύθυνη θέση του Τύπου, μια πραγματικά ανεξάρτητη και γενναία δημοσιογραφία, έχουν σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ—είναι απαραίτητες για τη δημοκρατική ανάπτυξη της Ρωσίας και για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών", δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάνει τα σχόλια αυτά σε μήνυμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προς ένα συνέδριο της Ένωσης Ρώσων Δημοσιογράφων.

Ο Πούτιν τόνισε ότι "μια έντιμη λέξη ενός δημοσιογράφου έχει τεράστιο βάρος" και η δημοσιογραφία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην "ενίσχυση των πολιτών στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της αδικίας".

Η ΜΚΟ "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" τοποθετεί πάντως τη Ρωσία στην 148η θέση, επί συνόλου 179 χωρών, στον κατάλογό της για την Ελευθερία του Τύπου του 2013.

Στη Ρωσία πάντως έχουν συμβεί αρκετές ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια.
Πολλοί επικριτές του Πούτιν τον κατηγορούν για τη δημιουργία συνθηκών υπό τις οποίες δημοσιογράφοι φοβούνται για την ασφάλειά τους, ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων μπορούν να υπολογίζουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι.

Αφότου ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία το Μάιο του 2012 οι βουλευτές ψήφισαν μια σειρά νόμων, που οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου και των πολιτικών δικαιωμάτων.

Το 2010, ο Πούτιν είχε χαρακτηριστεί "αρπακτικό του Τύπου" από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: