1.4.13

«Αποκλείεται να αυτοκτόνησε ο Μπερεζόφσκι»...



Επιστολή στον Πούτιν φέρεται να είχε στείλει ο Mπόρις...
Επιστολή στον Πούτιν είχε γράψει ο εξόριστος ρώσος δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι, για να του ζητήσει να τον συγχωρήσει, σύμφωνα με τη σύντροφό του. Ο κροίσος, άλλοτε πολέμιος του ... ρώσου προέδρου, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο, στις 23 Μαρτίου, φέροντας φανερά ίχνη απαγχονισμού.
Ο Μπερεζόφσκι, είδε την περιουσία του να μειώνεται μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία και αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία το 2000. Eίχε πρόσβαση στο Κρεμλίνο επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και αργότερα έγινε δεινός επικριτής του B. Πούτιν. Το Κρεμλίνο, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, υποστήριξε ότι ο Μπερεζόφσκι είχε γράψει στον Πούτιν για να ικετεύσει τη συγγνώμη του και να ζητήσει να μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία.

Η 23χρονη Κατερίνα Σαμπίροβα, σύντροφος του 67χρονου Μπερεζόφσκι, σε συνέντευξή της στο περιοδικό The New Times της Μόσχας, αναφέρει ότι ο ρώσος κροίσος είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα τον Αύγουστο, όταν έχασε σε δικαστήριο του Λονδίνου την αγωγή σε βάρος του πρώην συνεταίρου του, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, από τον οποίο ζητούσε δισεκατομμύρια ευρώ.

«Έλεγε, “είμαι πολύ άσχημα, δεν ξέρω τι να κάνω”», αναφέρει η Σαμπίροβα, προσθέτοντας ότι ο Μπερεζόφσκι είχε μιλήσει τότε για επιστροφή του στη Ρωσία. «Είπε πως η μοναδική πιθανότητα να επιστρέψει στη Ρωσία και να “ξαναφτιαχτεί”, ήταν να ζητήσει συγγνώμη από τον Πούτιν. Μιλούσε γι' αυτό σαν να ήταν η τελευταία ευκαιρία του».

«Είδα το χειρόγραφο, μου το διάβασε. Ζητούσε συγγνώμη και ζητούσε να μπορέσει να επιστρέψει», τονίζει αναφερόμενη στην επιστολή στον Πούτιν και διευκρινίζει πως εστάλη τον Νοέμβριο. «Μια μέρα, μού είπε, “Λοιπόν, τώρα περιμένουμε την απάντηση”».

Η ίδια αναφέρει ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να πιστέψει ότι ο Μπερεζόφσκι αυτοκτόνησε. Ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι που γνώριζαν καλά τον πρώην ολιγάρχη, περιγράφει τους τελευταίους μήνες συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης: έπασχε από αϋπνία, δεν ήθελε να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι, δεν έβγαινε πια και δεν ήθελε να βλέπει κανέναν. Αποκαλύπτει όμως ότι είχε συμφωνήσει μαζί της να τη συναντήσει τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στο Ισραήλ για δύο εβδομάδες διακοπών.

Η Σαμπίροβα, που δεν βρισκόταν στον Λονδίνο την ημέρα του θανάτου του, τού μίλησε στο τηλέφωνο την παραμονή, αργά το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, και η φωνή του ακουγόταν «καλύτερα απ' ό,τι συνήθως».

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: