22.4.13

Όλα τα μέτρα σε ένα νομοσχέδιο...

Την ερχόμενη Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου με όλα τα προαπαιτούμενα καθώς και τις ευνοικές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Βέβαια, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η ... διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για ένα ακόμη χρόνο, καθώς και ο τρόπος που θα αποχωρήσουν από το δημόσιο 15.000 υπάλληλοι. Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταθέτει στη Βουλή με την διαδικασία του κατ΄ επείγοντος ώστε να ψηφιστεί έως την Κυριακή των Βαΐων.

Οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη: Η ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει «απεριόριστες» δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και δυνατότητα αποπληρωμής ως 48 δόσεις για φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ρυθμίσεις ουσιαστικά θα είναι δύο:

- Η έκτακτη ρύθμιση θα αφορά τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012. Για να υπαχθεί στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μετά την 1/1/2013. Για χρέη φυσικών προσώπων έως 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται βάσει του εισοδήματός τους ενώ δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο ενός ορίου το οποίο θα καθοριστεί πιθανότατα στα 25 ευρώ, αλλά οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%. Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα προβλέπονται ευκολίες πληρωμής έως 48 δόσεις.

-Η «πάγια ρύθμιση» που αφορά τα νέα χρέη που γίνονται ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Οι μηνιαίες δόσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν στις 12. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα φθάνουν τις 24.

Φόροι στα ακίνητα. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη μείωση κατά 15% του Ενιαίου Φόρου του έτους 2013 που θα επιβληθεί στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Απολύσεις από το Δημόσιο. Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα είναι 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα, δηλαδή για κάθε απόλυση επίορκου υπαλλήλου θα γίνεται μία πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ., εκτός και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα έχει δικό της προυπολογισμό ενώ θα μπορεί να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πρόσληψη του προσωπικού που χρειάζεται μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Ο γενικός γραμματέας θα μπορεί να προάγει και θα δίνει μπόνους στους υπαλληλους της γραμματείας ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα συστήνεται 5μελές συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις τα οποία θα οριστούν από τον υπουργό Οικονομικών Οι δύο εξʼ αυτών θα επιλεγούν με βάση την διεθνή εμπειρία τους στη φορολογική διοίκηση. Ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων θα είναι μέλος του συμβουλίου. Το συμβούλιο θα δίνει αναφορές στον υπουργό Οικονομικών και θα παρέχει συμβουλές σε πολύ σημαντικές υποθέσεις για τη στρατηγική της φορολογικής διοίκησης. Επίσης θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης βάσει των στόχων που έχουν τεθεί Η θητεία των μελών θα είναι 3ετης.

Νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής της χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με ταυτόχρονη πληρωμή ενός ποσού της τάξεως των 10 ευρώ και την εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δύο δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη μέχρι το τέλος του επομένου μήνα. Η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση πιθανότατα 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: