13.4.13

Υποχωρήσεις στο τραπεζικό απόρρητο και από Ελβετία;...

Η Ελβετία εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ενδεχομένως, κλίνει προς την επίτευξη κάποιας συμφωνίας με την Ε.Ε., όπως διεμήνυσε το Σάββατο η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Έβελιν Βίντμερ-Σλούμπφ.
«Δεν...
είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφασίζουμε ανεξάρτητα. Ωστόσο, προφανώς, πρέπει επίσης να βρούμε μία λύση με την Ε.Ε.», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Βίντμερ-Σλούμπφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα «Finanz und Wirtschaft».

Η πίεση την οποία δέχεται η Βέρνη προκειμένου να εγκαταλείψει το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου αναμένεται να αυξηθεί κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, αφότου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως η κεντροευρωπαϊκή χώρα θα επιτρέψει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς καταθέτες με τους εταίρους του στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Η απόφαση του Λουξεμβούργου χαιρετίστηκε από Βρυξέλλες και Βερολίνο, αφήνοντας την υπό πίεση Αυστρία ως τη μοναδική χώρα της Ε.Ε. που αρνείται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εταίρων.

Η Ελβετία παραδοσιακά τάσσεται κατά της άρσης ή του περιορισμού του τραπεζικού απορρήτου, παρά ταύτα, η κ. Βίντμερ-Σλούμπφ τόνισε πως δεν εξεπλάγη από την απόφαση του Λουξεμβούργου.

«Είναι κατανοητό ότι το Λουξεμβούργο επιθυμεί να τοποθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά η ελβετή υπουργός, προσθέτοντας πως η Βέρνη θα συνυπολογίσει τις κινήσεις του Λουξεμβούργου όταν θα λάβει τις δικές της αποφάσεις...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: