4.4.13

«Μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών» συνεργάτης του Ολάντ...

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, απέναντι στους συμπολίτες από τις "βρομοδουλειές" των συνεργατών του.

Ένα 24ωρο μετά την... απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του στενού συνεργάτη του και πρώην υπουργού Προυπολογισμού, Ζερόμ Καουζάκ, η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" αποκαλύπτει πως ο ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του ένοικου των Ηλυσίων το 2012, είναι μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κειμάν.

Πρόκειται για τον Ζαν Ζακ Οζιέ, 59 χρόνων, πρώην επιθεωρητή δημόσια διοίκησης, επιχειρηματία και ανοιχτά ομοφυλόφιλο ο οποίος υπήρξε ταμίας του Ολάντ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2012. Όπως αναφέρει η "Le Monde", o Οζιέ, είναι "μέτοχος δύο υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κεϊμάν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane".

Οι αποκαλύψεις αυτές της "Λε Μοντ" εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσίευσης μιας μακράς έρευνας για τις υπηρεσίες "οφσόρ" ανά τον κόσμο.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο Οζιέ επιβεβαίωσε ότι δημιούργησε το 2005 και το 2008-2009 δύο υπεράκτιες εταιρείες στα νησιά Κεϊμάν, έναν υπό βρετανική κυριαρχία φορολογικό παράδεισο στην Καραϊβική, έπειτα από αίτημα των επιχειρηματικών συνεταίρων του.

"Τίποτε δεν είναι παράνομο", δήλωσε ο Οζιέ στη "Λε Μοντ" υποστηρίζοντας ότι δεν έχει "ούτε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στα Κεϊμάν ούτε άμεση προσωπική επένδυση στο έδαφος αυτό".

Η πρώτη από τις υπεράκτιες εταιρείες του Οζιέ, η International Bookstores, δημιουργήθηκε το 2005 έπειτα από αίτημα ενός από τους κινέζους συνεταίρους του, του Σι Σου, ιδιοκτήτη ενός δικτύου βιβλιοπωλείων, δήλωσε ο γάλλος εκδότης, ιδιοκτήτης του περιοδικού Books και, από τον Ιανουάριο του 2013, του Tetu, του πρώτου περιοδικού της γαλλικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

Η δεύτερη οφσόρ, η οποία ιδρύθηκε το 2008-2009 μαζί με γραφεία ταξιδιών πολλών χωρών, δημιουργήθηκε επίσης έπειτα από αίτημα συνεταίρων του, δήλωσε ο Οζιέ στη "Μοντ", προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αποκαλύψεις αυτές μπορεί να φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο.

"Ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις αυτές είναι νόμιμες, έπρεπε άραγε ένας επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, μέλος ενός από τα μεγαλύτερα σώματα του κράτους και φορέας των αξιών της Δημοκρατίας, να συμμετέχει σε τέτοιες κατασκευάσματα, εγκρίνοντας έτσι την οικονομική αδιαφάνεια των εδαφών των οφσόρ;", αναρωτιέται η "Le Monde".

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: