15.4.13

Βενεζουέλα: Νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές...


Δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ο Καπρίλες...
Ο Νίκολα Μαδούρο θα είναι ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας, καθώς, όπως ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας, συγκέντρωσε το 50,76% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες που απέσπασε το 49,07%.

Η ...
νίκη αυτή επιτρέπει στον 50χρονο Μαδούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες.

Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα αποτελέσματα.

«Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη», ανέφερε ο κ. Μαδούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και δήλωσε ότι δέχεται να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά. «Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές του Μαδούρο γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ εκείνοι της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα.

Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα ο Καπρίλες



Από την πλευρά του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και ζήτησε από την εθνική εκλογική αρχή να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή.

Νωρίτερα είχε καταγγείλει εκλογικές παρατυπίες, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες».

«Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», είχε αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter, απαιτώντας από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλίο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν», σημείωνε στο twitter.

Τα εκλογικά κέντρα επρόκειτο να κλείσουν στις 22.30 GMT, αλλά πολλά έμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Απαντώντας στις καταγγελίες ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών. «Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι «η χιονοστιβάδα των ψήφων» θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη.

Σύμφωνα με τον κ. Καπρίλες, οι αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νίκολα Μαδούρο...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: