7.4.13

Από την αφρικανική σκόνη στις καταιγίδες και τη λασποβροχή ...

Το Σάββατο οι περισσότερες περιοχές ήταν χαμένες στη σκόνη. Χαρακτηριστική η φωτογραφία από την κάμερα του metar.gr από την Ηλεία χθες το απόγευμα με τον ήλιο μόλις και... να διακρίνεται εξαιτίας της σκόνης.



Όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος Παν. Γιαννόπουλος χθες πράγματι, όπως προβλεπόταν και από τα αριθμητικά μοντέλα μεταφοράς σκόνης, οι συγκεντρώσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες και είχαμε ίσως το πιο σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης τα τελευταία δυο χρόνια. (Η ορατότητα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έπεσε στα 4 χιλιόμετρα) Μάλιστα με τους νοτιάδες που έφταναν και τα 8 μποφόρ, ο υδράργυρος στις ακτές της βόρειας Κρήτης ξεπέρασε και τους 30 βαθμούς.



Σήμερα μια σημαντική ατμοσφαιρική διαταραχή που θα δημιουργήσει ένα βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο στην κεντρική Ελλάδα θα αλλάξει τελείως τον καιρό ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν σε κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ,της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης και αργότερα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Βροχές που επί το πλείστον θα είναι λασποβροχές θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας. Ταυτόχρονα οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία με εξαίρεση την Κρήτη θα σημειώσει πτώση στις υπόλοιπες περιοχές. Μάλιστα ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω πτώση.

Ειδικότερα στην Αττική, υπάρχει πιθανότητα καταιγίδας το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές τα χαρακτηριστικά του καιρού και στη Θεσσαλονίκη. Βαθμιαία θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι πνέουν αρχικά ανατολικοί βορειανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει
τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Βαθμιαία θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 11 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Βαθμιαία θα εκδηλωθούν καταιγίδες τόπους ισχυρές στα βόρεια. Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Θερμοκρασία: από 11 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Τοπικές βροχές από το απόγευμα και σποραδικές καταιγίδες το βράδυ. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 7 τοπικά 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί. Θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με βροχές. Μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στα νότια παροδικές νεφώσεις με βροχές το βράδυ. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν βαθμιαία σε νοτιοδυτικούς 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση του καιρού για τα επόμενα 24ωρα

Αύριο, Δευτέρα περιμένουμε άστατο καιρό στα δυτικά κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως στα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στην ανατολική νησιωτική χώρα. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν τις πρωινές ώρες στα βόρεια ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1500 μέτρα). Άνεμοι θα πνέουν: βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια πελάγη δυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ. Στο βόρειο αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Τρίτη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πρόσκαιρες βροχές ή σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: