23.4.13

Φθηνά σουπερμάρκετ επιλέγουν οι Ιταλοί...

Στροφή σε φθηνά προϊόντα κάνοντας τις αγορές τροφίμων από πολυκαταστήματα χαμηλού κόστους (Discount) έχουν κάνει οι Ιταλοί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με ... έρευνα του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας (Istat) το 71% των ιταλικών νοικοκυριών επιλέγει πλέον αυτά του σούπερμαρκετ.

Ο πρόεδρος του Istat Ενρίκο Τζοβανίνι αναφέρει σχετικά ότι “από το 2007 μέχρι σήμερα, ο αριθμός οικογενειών που ψωνίζει στα Discount έχει διπλασιαστεί”. Ο ίδιος εκτίμησε πως “ακόμη κι αν στο μέλλον τα εισοδήματα των οικογενειών αυξηθούν, η μεγάλη πλειονότητα θα προσπαθεί να εξοικονομεί και να αποταμιεύει χρήματα. Είναι πολύ δύσκολο, κατά συνέπεια, να καταφέρει να τονωθεί η κατανάλωση”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα, οι Ιταλοί έχουν περιορίσει εντυπωσιακά τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις, μικροβιολογικές αναλύσεις και ακτινογραφίες, αναφέρει το ινστιτούτο. Ο μόνος τομέας που συνεχίζει να απορροφά μέρος των οικογενειακών εσόδων είναι αυτός των φαρμάκων, που “εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα αναγκαία”, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο. Στο μεταξύ η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας.

Το Istat σε άλλη έκθεσή του επεσήμανε ότι 995.000 ιταλικές οικογένειες, δεν διαθέτουν εισόδημα από εργασιακή απασχόληση, αριθμός αυξημένος κατά 223.000 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: