29.4.13

«Νέο ισχυρό πλήγμα στον ήδη τσακισμένο κατώτερο μισθό»



«Με μια απαράδεκτη και προκλητική αντεργατική τροπολογία της τελευταίας στιγμής η συγκυβέρνηση, με επιμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, έδωσε νέο ισχυρό πλήγμα στον ήδη τσακισμένο κατώτερο μισθό και μεροκάματο και στα ασφαλιστικά ταμεία», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για...
την τροπολογία για τους ανέργους που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

«Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία με την οποία μπορούν να προσλαμβάνονται άνεργοι σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και να αμείβονται με λιγότερα και από το σημερινό εξευτελιστικό κατώτατο μισθό, δηλαδή μέχρι 490 ευρώ μικτά και 427 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και με μεροκάματο 19,6 ευρώ και 17,1 ευρώ, και να ασφαλίζονται μόνοι τους», προσθέτει ο Περισσός.

«Ανοίγει το δρόμο για την επέκταση τέτοιων προγραμμάτων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αφού αυτά θα υλοποιούνται και σε σχολεία, νοσοκομεία. Επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στόχος των απολύσεων στο δημόσιο είναι το ξερίζωμα της μόνιμης εργασίας με δικαιώματα και η αντικατάσταση των εργαζομένων με άλλους φτηνότερους και χωρίς κανένα δικαίωμα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση. Ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους, αφού με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση των ταμείων για την οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις και η μεγαλοεργοδοσία, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Πρόκειται για κυνικό και ωμό εκβιασμό σε βάρος των ανέργων και των οικογενειών τους, σε βάρος συνολικά της εργατικής τάξης, αφού τους ωθεί να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της περιστασιακής μισοανεργίας χωρίς κανένα δικαίωμα. Η αντεργατική τροπολογία αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν επιβάλλονται απλά από κάποιους δανειστές, αλλά αποτελούν τη στρατηγική του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, χωρίς ημερομηνία λήξης. Είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης που υπερασπίζονται όλα τα κόμματα του "ευρωμονοδρόμου". Το ΚΚΕ με την πρόταση νόμου, που κατέθεσε στη βουλή, πρότεινε τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των ανέργων, παλεύει για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι απροστάτευτος. Απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ για την ενίσχυση της λαϊκής πάλης και συμμαχίας που θα βάλει τέλος στο σύστημα που γεννά τη φτώχεια και ανεργία», καταλήγει ο Περισσός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: