19.4.13

Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία για πρόεδρο στην Ιταλία...



Οι Ιταλοί βουλευτές δεν εξέλεξαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, ούτε στην τρίτη ψηφοφορία πρόεδρο της Δημοκρατία, σε ένα γύρο κατά τον οποίο ήταν... ακόμη απαραίτητη μια πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στα μισά της καταμέτρησης, πάνω από το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών και των περιφερειακών αντιπροσώπων είχαν ήδη ψηφίσει λευκό ή άλλους υποψηφίους, πέρα από τους βασικούς.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια ήταν περισσότερα από 460, καθιστώντας αδύνατο για οποιονδήποτε από τους υποψηφίους να πετύχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων (672) των 1.007 εκλεκτόρων, βουλευτών, γερουσιαστών και αντιπροσώπων των περιφερειών.

Η κεντροαριστερά, σημειώνει το Reuters, επέλεξε να ψηφίσει λευκό για να μην ηττηθεί ο Φράνκο Μαρίνι, τον οποίο στήριξε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από το εσωτερικό του κόμματος και διαφάνηκαν και στις δύο πρώτες αναμετρήσεις όπου καταγράφηκε μεγάλος αριθμός διαρροών.

Από τον τέταρτο γύρο και μετά, η ψηφοφορία διεξάγεται με απόλυτη πλειοψηφία (504 ψήφοι) και ο νέος επίσημος υποψήφιος της αριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, έχει σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: