13.4.13

Τα σενάρια πώλησης κυπριακού χρυσού «βυθίζουν» την τιμή του ...

Η τιμή του χρυσού μετά τη συνεχή κούρσα ανόδου των τελευταίων δύο ετών βαίνει φθίνουσα, επηρεαζόμενη, κυρίως, από την έντονη φημολογία για πώληση κυπριακού χρυσού, τους προσεχείς μήνες.
Στο τέλος...
της εβδομάδας, όπου κυριάρχησε στις αγορές η είδηση της πώλησης των αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έπεσε κάτω από τα 1500 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πώληση χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ από τη μεγαλόνησο και η σύγκληση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Δουβλίνο στην οποία αποφασίστηκε να μην δοθεί παραπάνω οικονομική βοήθεια από τα 10δισ. ευρώ στην Κύπρο, κάθε άλλο παρά καθησύχασε τις αγορές, όπως φάνηκε και από το αρνητικό κλείσιμο στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή.

Κατά μέσο όρο οι απώλειες χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν πάνω από το 1%, γεγονός που οφείλεται, ωστόσο και από τη δημοσιοποίηση των αρνητικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, στις πιέσεις που δέχεται η αγορά χρυσού προστίθεται η προοπτική να προχωρήσουν σε μαζική πώληση των αποθεμάτων τους η Πορτογαλία και η Ιταλία, πιεζόμενες όπως και η Κύπρος από τα ελλείμματά τους και τα όρια που έχει θέσει για αυτά η ευρωζώνη.

«Αν η Κύπρος μπορεί να αναστατώσει την αγορά χρυσού, τότε υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας με τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία να περιμένουν τη σειρά τους » ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο επενδυτικός αναλυτής της SK Hart, Μίλκο Μάρκοβ.

«Είναι η ώρα της κρίσης για τον χρυσό. Αν η αγορά δεν καταφέρει να διαχειριστεί την πώληση από την Κύπρο δεν θα ορθοποδήσει ούτε στο μέλλον, αν τα καταφέρει θα ισχυροποιηθεί»...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: