12.4.13

Δυσκολεύεται να αποβάλει τα αντιδεξιά αισθήματα των μελών του το ΠαΣοΚ...


Προβληματισμός για το ποια θα είναι η φυσιογνωμία του κόμματος
Ποιά είναι η φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ; Στις κομματικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών όπου προετοιμάζεται η εκλογική διαδικασία για τις νέες νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος ο...
προβληματισμός είναι μεγάλος καθώς είναι δύσκολο να αποβληθούν τα αντιδεξιά αισθήματα των στελεχών παρότι η τρικομματική κυβέρνηση μετράη ήδη θητεία εννέα μηνών. Την Τετάρτη το βράδυ ο γραμματέας του κόμματος κ. Ν. Ανδρουλάκης μίλησε στην κομματική οργάνωση της Πεύκης, από τις πιο δυναμικές της Αθήνας, και προκάλεσε συζητήσεις.

Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ ανέπτυξε μεταξύ άλλων τη στρατηγική της δουλειάς βάσης. Να προσεγγίσει δηλαδή το ΠαΣοΚ μικρά και συγκεκριμένα ακροατήρια με θέσεις και προτάσεις και σιγά σιγά να «χτίσει» εθνικό ακροατήριο σε νέες βάσεις στηριγμένο στις μεταρρυθμιστικές, καινοτόμες και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Ορισμένοι από τους ακροατές του αναρωτήθηκαν μέχρι που φτάνει αυτή η λογική. «Θα επιλέξουμε με ποιούς θα πάμε και ποιούς θα αφήσουμε; Μιλάμε για ένα μικρό και ευέλικτο κόμμα το οποίο θα έχει επιλεκτική σχέση με τα δυναμικά στρώματα που αναπτύσσονται μέσα από την κρίση; Και αυτό το ευέλικτο κόμμα θα είναι ανοιχτό σε οποιεσδήποτε κυβερνητικές συνεργασίες;». Η συζήτηση φούντωσε αργότερα σε πηγαδάκια, τηλεφωνήματα και ταβέρνες, λαμβάνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που ίσως επιθυμούσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αρκετοί βρήκαν ενδιαφέρουσα τη στρατηγική της προσέγγισης των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν τα εχέγγυα να βγάλουν τη χώρα από τη κρίση, παρασέρνοντας και το ΠαΣοΚ, αλλά το ερώτημα τους ήταν αν αυτή η νέα στρατηγική είναι συμφωνημένη με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλο και ο γραμματέας τη δοκιμάζει σε κομματικά ακροατήρια ή αν πρόκειται για πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη.

Το ερώτημα μένει να απαντηθεί, αλλά όπως φαίνεται ο κ. Βενιζέλος σχεδιάζει αυτό το διάστημα τις κινήσεις του στο κόμμα και στην κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστούν οι αρρυθμίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Την Πέμπτη το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠασοΚ γευμάτισε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τον κ. Θ. Πάγκαλο και ανέλυσαν την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα. Η συνάντηση δεν στερείται σημασίας καθώς οι δύο πολιτικοί μοιράζονταν επί έτη μια δύσκολη προσωπική σχέση.

Επιπλέον, συνέβη σε μια περίοδο που δύο άλλοι πολιτικοί ο κ. Α. Λοβέρδος και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου - οι οποίοι μετείχαν στην λεγόμενη «τρόικα εσωτερικού» μαζί με τον κ. Ι. Ραγκούση, μια πρωτοβουλία η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κ. Πάγκαλου αλλά είχε άδοξο τέλος, ανακοινώνουν τα επόμενα βήματα τους.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοινώνει νέο πολιτικό σχηματισμό την ερχόμενη Δευτέρα, στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στις 18:30, κατά την πρώτη πολιτική συνδιάσκεψη της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.), με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό. Στη διάρκεια της συνδιάσκεψης θα παρουσιαστούν οι βασικές προτάσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και τον πολιτισμό , την υγεία, τη δημόσια διοίκηση, την εξωτερική πολιτική και άμυνα καθώς και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, μέσα από το think tank «Το Δίκτυο», επιδιώκει έναν ευρύτερο ρόλο και θα συμμετάσχει στο Διατλαντικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης με ομιλία και άρθρο στην ειδική έκδοση με τίτλο «Πολιτικές για την Ανάπτυξη, Σταθερότητα και Μεταρρύθμιση». Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η σύγχρονη κεντροαριστερά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει με την ανάπτυξη που δεν έρχεται, την επαπειλούμενη κοινωνική σταθερότητα και την χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Συνδιοργανωτές είναι το Policy Network και το Center for American Progress, και συμμετέχουν πολιτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί και σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Τζον Ποντέστα, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Κλίντον
και ιδρυτή του Center for American Progress, έναν από τα πιο προοδευτικούς αμερικανικούς οργανισμούς.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: