19.4.13

Ανασχηματισμός μέσω... ΦΕΚ...




Νέα πόρτα για ανασχηματισμό, με ενδεχόμενη αναδόμηση υπουργείων και αρμοδιοτήτων και με επίκεντρο τη διοικητική μεταρρύθμιση, ανοίγει μία απόφαση του ... πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών και μίας θέσης υφυπουργού, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως αρ. 937, τεύχος δεύτερο, με ημερομηνία 17 Απριλίου 2013.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι: «1. Συνιστάται από μία θέση αναπληρωτή υπουργού σε όσα υπουργεία δεν προβλέπεται αντίστοιχη θέση ήτοι: α) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, β) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γ) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δ) Τουρισμού, ε) Ναυτιλίας και Αιγαίου και στ) Μακεδονίας και Θράκης. 2. Συνιστάται μία θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί όπως είναι φυσικό η σύσταση θέσης αναπληρωτή υπουργού στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των απολύσεων στο Δημόσιο. Η θέση του Αντώνη Μανιτάκη φέρεται να έχει ισχυροποιηθεί μετά τη συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του δημόσιου τομέα, όμως φαίνεται από την απόφαση ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να τοποθετήσει κάποιο πρόσωπο της επιλογής του στη θέση του αναπληρωτή για να συμβάλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δομών κ.λπ. εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Νομικό κενό

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι η απόφαση δεν συνδέεται με την προετοιμασία κάποιας συγκεκριμένης κίνησης, αλλά έχει στόχο την κάλυψη ενός νομικού κενού για την εξομοίωση όλων των υπουργείων. Και αυτό καθώς, όπως έλεγαν, μετά τις τελευταίες θεσμικές αλλαγές στην κυβέρνηση με συγχώνευση αρμοδιοτήτων υπουργείων και «σπάσιμο» ορισμένων άλλων, σε κάποια υπουργεία είχαν δημιουργηθεί θέσεις αναπληρωτών υπουργών και σε άλλα όχι. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι δεν είναι αναγκαίο οι θέσεις αυτές να καλυφθούν και πάντως είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να αποφασίσει εάν και πότε θα τοποθετήσει αναπληρωτές στα νέα πόστα, κάτι που όπως έλεγαν δεν τον απασχολεί άμεσα.

«Ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει τώρα, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε τρέξιμο για να προλάβουμε να εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε με την τρόικα. Αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να γίνουν πράξη τα θετικά της συμφωνίας και να προχωρήσουν όλα όσα πρέπει να προχωρήσουν για να πάνε όλα καλά στο Eurogroup της 13ης Μαΐου και στην αξιολόγηση του Ιουνίου», τονίζουν εξάλλου στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: