9.4.13

Και «μαϊμού» ιατροδικαστές στην Ελλάδα....

Ιατροδικαστές - «μαϊμού» αμαυρώνουν το επιστημονικό πεδίο της ομώνυμης ειδικότητας στη χώρα μας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την άσκηση της ιατρικής αλλά και της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, υπάρχουν γιατροί που δηλώνουν ότι είναι ιατροδικαστές, χωρίς να...
έχουν τελειώσει ειδικότητα, ενώ περίπου 20 ιατροδικαστές ασκούν το επάγγελμα χωρίς να έχουν νόμιμα ιατρεία.

Αναφέρουν δε ενδεικτικά ότι μέχρι πρόσφατα τα νόμιμα ιατρεία ιατροδικαστών στην Αθήνα ήταν μόλις τρία, με τους υπόλοιπους «να ασκούν ως πλανόδιοι το επάγγελμα και να δρουν αντίθετα στους κανόνες της επιστήμης, πιστοποιώντας τα πάντα με το αντίστοιχο αντίτιμο».

«Η απόσταση του κλάδου μας ακόμη και από τα γειτονικά κράτη μεγαλώνει συνεχώς και η ανυποληψία του κλάδου στον χώρο της ιατρικής επιστήμης και της δικαιοσύνης είναι πια δεδομένη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης σε πρόσφατη ημερίδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν τη νεκροτομή και τη μικροσκόπηση, δηλαδή τη βάση της επιστήμης της ιατροδικαστικής, ενώ η χώρα δέχεται συνεχώς διαμαρτυρίες από ξένα κράτη για ατελείς ιατροδικαστικές γνωματεύσεις.

Αποτελεί παράδειγμα για γέλια και για κλάματα στους κόλπους των ιατροδικαστών εκείνο της υπόθεσης του Βρετανού αξιωματούχου Σόντερς, του τελευταίου θύματος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17ης Νοέμβρη το 2000, όπου η θανατηφόρα βολίδα δεν αφαιρέθηκε από τη σορό και βρέθηκε κατά την επανεξέταση στην Αγγλία, αλλά και το πιο πρόσφατο στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 όπου ιατροδικαστής προέβη σε λάθος ταυτοποίηση και έστειλε σορό Έλληνα στην Αλβανία αντί να στείλει τη σορό του Αλβανού. Το λάθος διαπιστώθηκε από ιατροδικαστή της Αλβανίας.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου και των λειτουργών του η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προχωρεί στην κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας.

«Η κατάσταση στο ελεύθερο επάγγελμα είναι ανεξέλεγκτη. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε στη διάθεσή μας σαφές και κωδικοποιημένο το πλαίσιο των κανόνων που θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλοι οι ιατροδικαστές που είναι μέλη της Εταιρίας προκειμένου οι πελάτες και ασθενείς να λαμβάνουν υπηρεσίες επιστημονικά αξιόπιστες» αναφέρει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Γρηγόρης Λέων, επικεφαλής της κατάρτισης του Κώδικα Δεοντολογίας, ιατροδικαστής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κώδικα ως ένα αναγκαίο για τον κλάδο επιστημονικό…. μνημόνιο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: