23.4.13

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να απελευθερωθούν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες...


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου δήλωσε ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Ιωάννη.

Πρόσθεσε οτι ο...

Πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Κεδικογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης Τζορτζ Σάμπρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επικοινωνία Τσίπρα με Πατριάρχη Αντιοχείας

Με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στις δύσκολες αυτές ώρες της απαγωγής του αδελφού του και του Μητροπολίτη Ιωάννη, καθώς και την ανησυχία του για την τύχη των συνοδών τους. Ακόμα, γνωστοποίησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες που πυροδοτούν διαθρησκευτικές εντάσεις σε μια εύφλεκτη περιοχή. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβίωναν στην περιοχή ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια και είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, για την αποφυγή ακροτήτων

» Είναι σημαντικό οι όποιες εξελίξεις στην περιοχή να μην διαταράξουν αιώνες θρησκευτικής διαφορετικότητας στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στη Συρία» » αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Σε δεύτερη ανακοίνωση εεπισημαίνεται:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη δυσάρεστη εξέλιξη της απαγωγής του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Βεροίας και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου. Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και αναμένουμε από την πλευρά της κυβέρνησης να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: