19.4.13

Παπαγεωργόπουλος: Στη φυλακή με φωνάζουν... δήμαρχο...

Η πρώτη συνέντευξη του πρώην δημάρχου μέσα από τη φυλακή...
Τρίτη, ώρα 2 το μεσημέρι, Φυλακές Διαβατών. Είναι η ώρα που ανοίγουν οι πόρτες των κελιών και οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στους διαδρόμους, να ανταλλάξουν δυο...
κουβέντες ή να μιλήσουν με τους δικούς τους στο τηλέφωνο. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, περιμένει υπομονετικά στην ουρά με την τηλεκάρτα στο χέρι.

Μπορεί να μη φοράει το καλό του σακάκι, αλλά το μαλλί του, παραμένει καλοχτενισμένο. Ακόμα και μέσα στη φυλακή δεν έπαψε να προσέχει την εμφάνισή του. Επειτα από μισή ώρα αναμονής, ίσως και περισσότερη, φτάνει η σειρά του. Στην πρώτη του συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης μέσα από τη φυλακή θα περιγράψει τον καινούριο κόσμο στον οποίο βρέθηκε ξαφνικά να ζει. Ενας κόσμος που ποτέ δεν περίμενε ότι θα γνωρίσει.

- Πώς είναι η ζωή σας στη φυλακή;

Τώρα το θέμα εδώ είναι ότι είμαστε σε έναν θάλαμο 20 τ.μ. με μια τουαλέτα. Δέκα άτομα μέσα σε 20 τ.μ., διπλά κρεβάτια πάνω κάτω, συγκεκριμένα πέντε διπλά κρεβάτια και μια τουαλέτα.

- Πώς καταφέρνετε να επιβιώσετε εκεί μέσα;

Ελα ντε.

- Είναι το κελί των μη καπνιστών που είχατε ζητήσει να σας μεταφέρουν;

Ολα ίδια είναι..

- Και πώς περνάτε τον χρόνο σας καθημερινά;

Κοίταξε τι γίνεται. Εχουμε τρεις ώρες ελεύθερες το πρωί να προαυλιζόμαστε και τρεις το απόγευμα. Τις άλλες δεκαοχτώ ώρες είμαστε μέσα. Και τις τρεις ώρες τις πρωινές και τις τρεις τις απογευματινές προσπαθούμε να τις εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο. Γυρίζουμε σαν τρελοί γύρω-γύρω. Η αυλή έξω είναι 25 επί 30 μέτρα. Είμαστε εδώ μέσα 200 άτομα και γυρίζουμε αριστερόστροφα και καμιά φορά πηγαίνουμε και δεξιόστροφα σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού. Είναι και καμιά εικοσαριά που κάνουν βάρη. Εχουν φτιάξει αυτοσχέδιες μπάρες και βαράκια με άμμο και νερό. Εχουμε και ένα βόλεϊ και παίζουμε κάνα αγώνα αλλά και κάνα ποδόσφαιρο.

- Εσείς τι άθλημα επιλέξατε για να περνάτε τον χρόνο σας;

Με το βόλεϊ. Ποδόσφαιρο δεν έχω παίξει ακόμα.

- Πώς και δεν τρέχετε;

Μα πού να τρέξω, σε 25 μέτρα αυλή; Στην οποία περπατούν 200 άτομα;



Δήμαρχος της... φυλακής


- Με τους συγκρατούμενούς σας ποια είναι η σχέση σας. Εχετε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα;

Οχι, όλοι είναι ευγενικοί και καλοί.

- Γίνονται φασαρίες;

Οχι. Απλώς μια μέρα μας έκλεισαν μέσα και δεν βγήκαμε ούτε στην αυλή. Τότε που γίνονταν τα επεισόδια με την απόδραση του Βλαστού. Να ξέρετε ότι όταν γίνονται επεισόδια σε οποιαδήποτε φυλακή της χώρας χτυπάει κόκκινος συναγερμός. Και εδώ όπως και στις άλλες φυλακές παίρνουν μέτρα. Και μια μέρα που είχε λιακάδα κλειστήκαμε μέσα γιατί ήταν ο Βλαστός με την απόδραση. Την επόμενη που μας βγάλανε έτυχε να βρέχει κι έτσι μείναμε πάλι μέσα. Δύο μέρες μέσα. Λέω γελώντας ότι στο βιογραφικό μου είχα τα πάντα. Σπουδές, αξιώματα, όμως εκείνο που μου έλειπε ήταν η φυλακή. Γιατί πολλοί υπερηφανεύονται ότι έχουν κάνει φυλακή, εξορία κ.τ.λ. Τώρα που πήγα κι εγώ φυλακή το έβαλα στο βιογραφικό μου (γέλια). Εχω και έναν Ρώσο κρατούμενο, ο οποίος μου φωνάζει: «Ρε συ, είσαι πολιτικός κρατούμενος, δεν το κατάλαβες;» Εγώ γελάω…

- Εχετε κάνει φιλίες μέσα στη φυλακή;

Ναι, βέβαια, με όλους χαιρετιόμαστε, μιλάμε.

- Πώς σας αποκαλούν;

Δήμαρχε. Ετσι με φωνάζουν. (γέλια)


- Δήμαρχο της φυλακής;

Ναι, ναι, έτσι ακριβώς. (γέλια)

Από τη χροιά της φωνής του καταλαβαίνεις ότι ακόμα και σήμερα, δύο μήνες αφότου πέρασε τη σιδερένια πόρτα του σωφρονιστικού ιδρύματος, δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται μέσα στη φυλακή.

«Να γράψεις ότι η μέρα είναι εύκολη και η νύχτα δύσκολη», συνεχίζει.

- Γιατί δύσκολη;

Γιατί όλο σκέφτεσαι και ο χρόνος δεν κυλάει. Ακουσε να δεις πώς είναι εδώ το πρόγραμμα: 7.30 το απόγευμα κλειδώνουν οι πόρτες και μένουμε μέσα στο κελί δέκα άτομα και ξεκλειδώνει 8.15 την άλλη μέρα το πρωί. Είσαι 13 ώρες υποχρεωτικά μέσα στο κελί με άλλα δέκα άτομα. Μετά, το πρωί, στις 8.15 που ανοίγει, μπορείς και περπατάς σε έναν διάδρομο 50 επί 3 μέτρα και εν συνεχεία ανοίγει η αυλή.

- Τηλεόραση δεν υπάρχει για να ξεχαστείτε;

Εχουμε τηλεόραση.

- Ποια προγράμματα παρακολουθείτε;

Εγώ στο σπίτι μου δεν είχα, πώς το λένε… αυτό που βλέπεις τα ματς;

- Εννοείτε τη NOVA;

Ναι! Στο σπίτι μου δεν είχα NOVA. Και εδώ στη φυλακή έχουμε και NOVA και βλέπουμε συνέχεια αθλητικά. Βάζουμε ο καθένας μας από 9 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος τον μήνα, για να έχουμε ΝOVA.

- Εσείς πληρώνετε για τη συνδρομητική τηλεόραση;

Ναι, βέβαια. Πληρώνουμε από 8-9 ευρώ τον μήνα. Να και κάτι καλό που έχουμε εδώ και δεν το είχα στο σπίτι μου.

- Αισθάνεστε αδικημένος;

«Μου βάζουν ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό, που εγώ δεν έχω μπει σε αίθουσα δικαστηρίου ούτε ως μάρτυρας στα 66 μου χρόνια. Και πρόσεξε, όταν ο κώδικας ποινικής δικονομίας- έχω γίνει και εξπέρ στα νομικά γιατί μου τηλεφωνούν δικηγόροι και δικαστές και μου τα μαθαίνουν. Εγώ έως την έναρξη της υποτιθέμενης εγκληματικής μου δράσης ο καημένος, ήμουν οδοντίατρος, γιατρός, βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος τρεις φορές και δεν έχω επισκεφτεί δικαστήριο ούτε για να καταθέσω ως μάρτυρας. Τέλος πάντων».

- Γιατί κατά την άποψή σας δεν σας αναγνώρισαν κάποιο ελαφρυντικό, όπως πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει;

Εσύ τώρα είσαι έξυπνος άνθρωπος, ξέρεις την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ξέρεις την κοινωνία τι ζητάει, ξέρεις ότι θέλουν αίμα, ξέρεις ότι θέλουν να δώσουν στην κοινωνία τους πολιτικούς. Ολα αυτά τα πράγματα θα τα βάλεις κάτω, θα τα σκεφτείς και θα βγάλεις το συμπέρασμά σου. Το θέμα είναι ότι διάλεξαν λάθος άνθρωπο.

Αυτή είναι η ιστορία....
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: