1.4.13

Τρικομματική και... τριφασική...

Σοβαρότατα προβλήματα συνοχής αντιμετωπίζει η τρικομματική κυβέρνηση, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και εν όψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου. Το... κλίμα στην κυβέρνηση εν όψει της νέας δοκιμασίας με τα στελέχη της τρόικας είναι «υπό του μηδενός».
Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου διαφωνούν ή διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις σε βασικές επιλογές του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια και μετά την κυπριακή κρίση, για την οποία λένε ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών κινούνται φοβικά, ενώ θα έπρεπε «να λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους εταίρους». Ζητούν ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης και επιμένουν σε θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, όπως η άρνηση για παράταση στο «χαράτσι» της ΔΕΗ για το 2013. Βενιζέλος και Κουβέλης -ενώ απέχουν... χιλιόμετρα από το να συστήσουν τον προοδευτικό πόλο εντός της κυβέρνησης που επιθυμεί διακαώς ο κ. Βενιζέλος αλλά αρνείται επιμόνως ο κ. Κουβέλης, ο οποίος θέλει να αυξήσει της αποστάσεις από τη ΝΔ αλλά δεν επιθυμεί να συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ- παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον Α. Σαμαρά.

Αιφνιδιασμός

Σε αυτό το κλίμα, η Ιπποκράτους καταγγέλλει μονομερείς πρωτοβουλίες και αιφνιδιασμούς από την πλευρά του Μαξίμου και των υπουργών της Ν.Δ. και απαιτεί άμεση επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να ζητήσει αυτά που πρέπει», επισημαίνεται στο χθεσινό κείμενο της άτυπης ενημέρωσης. Αναδεικνύεται η ανάγκη διαπραγμάτευσης για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση χωρίς απολύσεις, την κατάργηση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ τον Μάιο του 2013 όπως έχει αποφασιστεί, τις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (συμφωνία με την τρόικα για τον αριθμό των δόσεων) και τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και ενώ αναφέρεται ότι «ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού», διευκρινίζεται ότι «ευθύνη και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και η λειτουργία της κυβέρνησης».

Σε αντίστοιχο κλίμα, ο Φ. Κουβέλης -με συνέντευξή του στη «Real news»- είπε χθες ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή την παράταση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ για το 2013, διότι είναι νέο μέτρο, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ ζητά την άμεση αντικατάστασή του με «μειωμένο, ενιαίο φόρο ακινήτων», αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποτελεί προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση του ίδιου του Α. Σαμαρά.

Είναι χαρακτηριστικό της υπόγειας έντασης αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων ότι οι συναντήσεις προετοιμασίας με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπό τον Γ. Στουρνάρα έχουν πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ειλημμένες αποφάσεις

Την ίδια ώρα, στελέχη των δύο κομμάτων λένε ανοιχτά ότι το κέντρο λήψης αποφάσεων δεν είναι πλέον οι διακομματικές συναντήσεις σε επίπεδο στελεχών και πολιτικών αρχηγών, αλλά οι συζητήσεις στο τρίγωνο Μαξίμου - υπουργείο Οικονομικών - Τράπεζα της Ελλάδος, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σε πολλές περιπτώσεις να καλούνται να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις. Επικαλούνται, μάλιστα, δύο παραδείγματα:

* Πρώτον, το ζήτημα της παράτασης του μειωμένου «χαρατσιού» της ΔΕΗ και για το 2013.

Το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τελικά θα το αποδεχθούν, την ίδια ώρα που Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου αφ' ενός επιμένουν ότι δεν θα το στηρίξουν απαιτώντας την άμεση εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων, όπως ήταν η απόφαση σε παλαιότερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, και αφ' ετέρου κατηγορούν το υπουργείο Οικονομικών ότι έχει συμφωνήσει με την τρόικα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ειδικά γι' αυτό το θέμα, διασταυρωμένες πληροφορίες από στελέχη των δύο κυβερνητικών εταίρων εξηγούν ότι η διαρροή του υπουργείου Οικονομικών για μειωμένο «χαράτσι» κατά 15% ή 20% αφ' ενός υποκρύπτει «πονηριά», αφ' ετέρου αποκαλύπτει ότι η αντίληψη που κυριαρχεί σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών είναι το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί και όχι οι οριστικές λύσεις. Τι εννοούν; Στελέχη που μετέχουν στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις των τριών κομμάτων υπό τον υπουργό Οικονομικών, αποκαλύπτουν στην «Ε» ότι η πρόταση για μειωμένο «χαράτσι» προέρχεται από τη διαπίστωση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ότι για το 2012 το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ έφερε περισσότερα έσοδα από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό και έτσι μια μικρή μείωση και θα ερχόταν πιο... μαλακά στους φορολογουμένους και δεν θα έβγαζε εκτός τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. «Με αυτόν τον τρόπο, όμως, μεταφέρουμε το πρόβλημα των εσόδων για το 2014, δεν προτείνουμε οριστική λύση με προοπτική για το μείζον πρόβλημα των εσόδων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

* Δεύτερον, η υποδοχή από το οικονομικό επιτελείο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφωνεί και η ΔΗΜΑΡ, για το πρόγραμμα στήριξης 500.000 θέσεων εργασίας και δημιουργίας 200.000 προσωρινών θέσεων εργασίας μέσω δήμων και κοινωνικών επιχειρήσεων. Μέρες μετά την προηγούμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου το πρόγραμμα είχε εγκριθεί, το Μαξίμου δεν είχε αναλάβει καμία πρωτοβουλία. Με την ευκαιρία της έλευσης της τρόικας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν τον κ. Στουρνάρα για να συζητήσουν ακριβώς αυτή την πρόταση. Τυπικά, ο υπουργός Οικονομικών την υιοθέτησε, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ικανοποίηση από τη στάση Στουρνάρα, αλλά η πρόταση πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί.

Προϋπόθεση είναι η μεταφορά των πόρων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά στο κοινοτικό ταμείο, εδώ όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση γι' αυτό το θέμα πρέπει να γίνει από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος δεν είναι διατεθειμμένος να συγκρουστεί, όταν είναι βέβαιο ότι η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ε.Ε. θα είναι αρνητική.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: