17.4.13

Λονδίνο: Η Αγγλία αποχαιρέτησε τη «Σιδηρά Κυρία»...

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας για την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ που τελείται στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, της βρετανικής πολιτικής ελίτ και ...
περισσότερων από 2.000 προσκεκλημένων από 170 χώρες.

Το φέρετρο με τη σορό της μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα πυροβόλου από το παρεκκλήσι του βρετανικού κοινοβουλίου στο Ουέστμινστερ μέχρι τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Στην πορεία που ακολούθησε η πομπή ήταν παρατεταγμένα 700 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το ρολόι του Μπιγκ Μπεν σιγεί για όλη τη διάρκεια της κηδείας.

Χιλιάδες πολίτες είχαν μαζευτεί στους δρόμους από όπου πέρασε η πομπή. Οι περισσότεροι χειροκροτούσαν και πετούσαν λουλούδια, αλλά μερικοί γύρισαν την πλάτη τους μόλις περνούσε το φέρετρο.

Και τα πλακάτ εξάλλου φανέρωναν τα διαφορετικά συναισθήματα που προκάλεσε στους Βρετανούς ο θάνατος της Θάτσερ. «Έδωσες σε εκατομμύρια από εμάς ελπίδα, ελευθερία, φιλοδοξία» έγραφε ένα, ενώ ένα άλλο: «Πάνω από 10 εκατ. στερλίνες από τα χρήματά μας για μία κηδεία Συντηρητικού».




Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας για τη σημερινή κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ που τελείται στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, της βρετανικής πολιτικής ελίτ και περισσότερων από 2.000 προσκεκλημένων από 170 χώρες.
Στην κηδεία παρίστανται πάνω από 2.300 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους 11 εν ενεργεία πρωθυπουργοί, όλο το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας, πάνω από 30 μέλη των κυβερνήσεων Θάτσερ, δύο αρχηγοί κρατών και 17 υπουργοί Εξωτερικών.

Παρόντες είναι επίσης περισσότεροι από 50 προσκεκλημένοι που σχετίζονται με τα Φόκλαντς, ανάμεσά τους και βετεράνοι του πολέμου του 1982, ωστόσο η πρέσβειρα της Αργεντινής στο Λονδίνο αρνήθηκε την πρόσκληση.

Η Λαίδη Θάτσερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 μέχρι το 1990, απεβίωσε στις 8 Απριλίου σε ηλικία 87 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διχαστική ακόμα και μετά θάνατον

Όσο ζούσε, η γυναίκα που οι Σοβιετικοί «βάφτισαν» Σιδηρά Κυρία, δίχασε τους Βρετανούς με την πολιτική της υπέρ της ελεύθερης αγοράς που έφερε μεγάλη αναταραχή στην κοινωνία.

Αλλά και μετά θάνατον συνεχίζει να διχάζει, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πολλοί Βρετανοί είναι δυσαρεστημένοι για το υψηλό κόστος της κηδείας, που υπολογίζεται σε 10 εκατ. στερλίνες και το οποίο θα επιβαρύνει το κράτος.

Ωστόσο οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι λόγω του ιστορικού της προφίλ, η κηδεία της έπρεπε να τελεστεί με όλες τις τιμές. Ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, η πλέον μακρόβια πρωθυπουργός της Βρετανίας τον 20ο αιώνα και κέρδισε τρεις εκλογικές μάχες.

Μιλώντας στο BBC, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «θα είναι ένας αρμόζων φόρος τιμής σε μία σπουδαία πρωθυπουργό που τυγχάνει σεβασμού ανά τον κόσμο και νομίζω ότι και άλλες χώρες θα θεωρούσαν ότι η Βρετανία κάνει μεγάλο λάθος εάν δεν τιμούσαμε το γεγονός με κατάλληλο τρόπο»....
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: