14.4.13

Γκουαντάναμο: Συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους...


Σε απεργία πείνας βρίσκονται οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο για τις συνθήκες κράτησης...
Συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών του Γκουαντάναμο ξέσπασαν το Σάββατο καθώς ο στρατός έκλεισε ένα κοινόχρηστο χώρο και μετέφερε τους κρατουμένους σε...
μεμονωμένα κελιά.

Την κατάσταση πυροδότησε μια πρωινή έφοδος των φυλάκων, που οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αναγκαία καθώς οι κρατούμενοι είχαν καλύψει τις κάμερες ασφαλείας και τα παράθυρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον επ’ αόριστον περιορισμό τους και τις συνθήκες κράτησής τους στην αμερικανική σταρτιωτική βάση στην Κούβα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βάσης, ο Ρόμπερτ Ντουράντ, οι κρατούμενοι επιτέθηκαν στους φύλακες με αυτοσχέδια όπλα, πως δήλωσε εκπρόσωπος της βάσης, ο Ρόμπερτ Ντουράντ, οι κρατούμενοι επιτέθηκαν στους φύλακες με αυτοσχέδια όπλα, όπως σκουπόξυλα και σφουγγαρίστρες, όταν εκείνοι πήγαν να τους απομακρύνουν από τον κοινόχρηστο χώρο και να τους απομονώσουν σε ξεχωριστά κελιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η διοίκηση του στρατού δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των φυλακισμένων, τους οποίους οι φύλακες χτύπησαν με πλαστικές σφαίρες προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση.

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι 43 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας, αλλά οι δικηγόροι των κρατουμένων λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Η κατάσταση στη φυλακή του Γκουαντάναμο παραμένει εκρηκτική εδώ και μήνες. Απεργίες πείνας γίνονται συχνά στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή αλλά η τελευταία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, φέρεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες.

Ωστόσο αξιωματούχοι του Γκουαντάναμο αρνούνται ότι η απεργία άρχισε μετά την κατάσχεση αντίτυπων του Κορανίου κατά τη διάρκεια ελέγχου των κελιών.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόροι που εκπροσωπούν τους κρατούμενους λένε ότι οι συγκρούσεις αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση για την αποτυχία του αμερικανικού στρατού για να αποφασίσει για το μέλλον των κρατουμένων.

Για περίπου 100 κρατούμενους έχει αποφασιστεί η απελευθέρωση τους, αλλά παραμένουν στην φυλακή λόγω περιορισμών του Κογκρέσου και των ανησυχιών για πιθανή κακομεταχείριση όταν επιστρέψουν πίσω στη χώρα καταγωγγής τους.

Θυμίζουμε ότι το Γκουαντάναμο άνοιξε το 2002, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με σκοπό την κράτηση υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Πηγή:BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: