22.4.13

Κρίση στους γυναικείους συνεταιρισμούς...


Η οικονομική κρίση, η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, η έλλειψη ρευστότητας και οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται στον παραγωγικό τομέα, δεν άφησαν αλώβητη μία ακόμη επαγγελματική δραστηριότητα.

Όλες οι επιχειρήσεις από...
λίγο έως πολύ αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι επαγγελματίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιβιώσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Από ένα τέτοιο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι και οι γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί της Μαγνησίας οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν, δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν και σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους ασχολία του να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, πίτες μπακλαβάδες, κουλουράκια, λικέρ και διάφορα άλλα γλυκίσματα ακόμη και εάν έχει υποστεί καθίζηση ο κύκλος εργασιών τους.

Η Μαγνησία χρόνια ολόκληρα φημίζεται για την παράδοση που έχει στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια όπως επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μέλη των Γυναικείων Συνεταιρισμών, έχουν «χτυπηθεί» και οι ίδιοι από την κρίση.

Σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί έχουν να αντιμετωπίσουν κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους και σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των πρατηρίων τους, αλλά και σε παραγγελίες που είχαν παλαιότερα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Απ' ό,τι φαίνεται η πτώση αυτή του τζίρου φτάνει μέχρι και το 60%.

Σήμερα, τα μέλη των Γυναικείων Συνεταιρισμών, εργάζονται φιλότιμα στα εργαστήριά τους, φτιάχνοντας με μεράκι και αγνά υλικά αξιόλογα προϊόντα, τα οποία υπερτερούν σε ποιότητα και γεύση από τα τυποποιημένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα που πωλούνται στο εμπόριο. Στα εκθετήρια των Αγροτοτουριστικών Συνεταιρισμών ο καταναλωτής ντόπιος ή ξένος, μπορεί να βρει παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα, ενώ οι περισσότεροι συνεταιρισμοί αναλαμβάνουν και την τροφοδοσία με φαγητά και γλυκά κοινωνικών εκδηλώσεων.

Κοινά προβλήματα

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τους γυναικείους συνεταιρισμούς της Μαγνησίας προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας τους αλλά και την δραστηριότητά τους αυτή τη χρονική περίοδο. Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αφού τα μέλη των συνεταιρισμών χειρίστηκαν τις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο.

Εντούτοις κάποια προβλήματα είναι κοινά, όπως η πτώση του τζίρου, η μείωση των παραγγελιών κ.α. Αυτή την περίοδο πάντως, οι περισσότεροι εν λειτουργία συνεταιρισμοί δουλεύουν εντατικά προκειμένου να είναι έτοιμοι εν όψει του Πάσχα, αφού όπως ομολογούν είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία να καλύψουν κάποιες από τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς

Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς λειτουργεί από το 1993 και συνολικά εργάζονται 35 γυναίκες, οι οποίες με πολλές θυσίες και πολύ δουλειά έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να «κρατούν» στην πρώτη γραμμή τον συνεταιρισμό τους. Οι 35 γυναίκες από την Ζαγορά εργάζονται καθημερινά προκειμένου να αξιοποιήσουν τις παραδόσεις, δουλεύοντας με φαντασία και μεράκι.

Η πρόεδρος του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Μαρία Τσανάκα αναφέρει στονΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «Η κρίση σίγουρα μας έχει επηρεάσει και αυτό φαίνεται από την πτώση που παρατηρείται στους τζίρους μας. Ωστόσο δεν απογοητευόμαστε άλλωστε ότι έχουμε «χτίσει» έχουν γίνει με πολλές θυσίες και κόπους και δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση να πάει στράφι».

Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς ως βασικά προϊόντα παράγει γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Μάλιστα στον Συνεταιρισμό δέχονται πολλές παραγγελίες από την Γερμανία.

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Η Φτελιά»

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτελεού «Η Φτελιά» όπου λειτουργεί από το 2000 και είναι εγγεγραμμένα 25 μέλη από τα οποία τα 22 είναι ενεργά. Όπως τονίζει η ταμίας του Συνεταιρισμού κ.Μαρία Αλαμανιώτη έχουν μειωθεί κατά πολύ οι παραγγελίες των γλυκών αλλά παράλληλα παρατηρείται και το φαινόμενο οφειλών προς τον Συνεταιρισμό.

Χαρακτηριστικά η κ. Αλανανιώτη τονίζει « Αυτή την στιγμή προετοιμαζόμαστε για το Πάσχα. Όλο το χειμώνα είχαμε μειωμένες παραγγελίες αλλά το καλοκαίρι υπάρχει μια σχετική κινητικότητα».

Τα βασικά προϊόντα του Συνεταιρισμού είναι γλυκά κουταλιού, τραχανάς, παραδοσιακές πίτες, αρτοσκευάσματα αλλά και καλάθια δώρων.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανηλίου, Ομάδα Γυναικών «Ανηλιώτικα- Τα αλλιώτικα»

Οι γυναίκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανηλίου όπως αναφέρουν το τελευταίο διάστημα στέφονται περισσότερο προς την χοντρική πώληση αφού παρατηρείται μειωμένο ενδιαφέρον στη λιανική πώληση. Ο συνεταιρισμός λειτουργεί από το 2000 και μόνο 8 γυναίκες εργάζονται καθημερινά στον Συνεταιρισμό.

Το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανηλίου, κ. Μελπομένη Καρκάλα αναφέρει «Υπάρχουν ελάχιστες παραγγελίες. Είμαστε και εμείς θύματα της κρίσης αλλά δεν τα παρατάμε εργαζόμαστε και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον. Ευελπιστούμε να δουλέψουμε μέσα στο Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι».

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Τρικερίου

Με αποκλειστικά δικά του χρήματα και στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις, ιδρύθηκε το 2009 ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Τρικερίου, αποτελούμενος από εννιά γυναίκες, οι οποίες εργάζονται καθημερινά σκληρά προκειμένου να καθιερωθεί αλλά και να γίνει ευρύτερα γνωστός στον κόσμο.

«Σκοπός του Συνεταιρισμού» όπως αναφέρει η πρόεδρος του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Τρικερίου είναι «η απασχόληση των γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματός τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι.

Οι γυναίκες του συγκεκριμένου συνεταιρισμού ακολουθούν ένα παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, ο οποίος βασίζεται στις οικογενειακές συνταγές, που τα μέλη χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους και παράγουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, μπακλαβά, κουλουράκια, καθώς και κούκλες με παραδοσιακή φορεσιά.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η κ. Μαργαρίτα Φορτούνα παρατηρείται πτώση τζίρου σε σχέση με τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Συνεταιρισμού γύρω στο 30%.

Εφημ. Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: