29.4.13

Κοινό Υπόμνημα Δημάρχων του Βορείου Αιγαίου για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα των νησιών...


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου ιδίως με τη Βόρεια Ελλάδα συνεχώς επιδεινώνονται παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα προκειμένου να υποχρεωθεί η...
εταιρεία που μονοπωλιακά τις εξυπηρετεί να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», τροποποίησε το δρομολόγιο του με αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη την 23:59 αντί της προγραμματισμένης 15:00 ενώ οι 296 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Χίο και την Σάμο (μεταξύ αυτών και μαθητές σχολείων που επέστρεφαν από σχολικές εκδρομές) αναγκάστηκαν να περιμένουν 9 ώρες για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Λίγες ημέρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης 25 Απριλίου 2013, το πλοίο «Ταξιάρχης» σύμφωνα με το πρόγραμμα του ξεκινούσε από την Σάμο για να εκτελέσει το δρομολόγιο του προς Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο και Καβάλα.

Ενώ αναμενόταν να ξεκινήσει από την Μυτιλήνη στις 06:00 το πρωί, αναχώρησε τελικά στις 13:30 για να δέσει στο ενδιάμεσο λιμάνι της Λήμνου στις 22:00 το βράδυ, δηλαδή μετά από 9 ώρες. Μετά από ακόμα μια ώρα καθυστέρηση στο λιμάνι της Μύρινας απέπλευσε για τον τελικό προορισμό του, στον οποίο και έφτασε στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου.

Δηλαδή οι σχεδόν 600 επιβάτες του πλοίου «Ταξιάρχης » χρειάστηκαν 33 ώρες από την Σάμο, 29 ώρες από την Χίο, 19 ώρες από την Μυτιλήνη και 7 ώρες από την Λήμνο, με ατελείωτες ώρες αναμονής στο λιμάνι για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Μετά τον καθυστερημένο κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Καβάλας διενεργήθηκε έκτακτη επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων και διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη «λόγω υπερθέρμανσης» ενώ στο Λιμεναρχείο Λήμνου δεν είχε δηλωθεί καμιά βλάβη καθώς η καθυστέρηση αποδόθηκε σε άλλη αιτία. Τελικά το πλοίο κατευθύνθηκε κενό φορτίου στο Λαύριο για επισκευή και αντικαταστάθηκε από το μικρότερο πλοίο «Άκουα Μαρία» με συνέπεια να μείνουν στην Καβάλα περισσότερα από 12 φορτηγά που είχαν προορισμό τη Λήμνο και να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς του νησιού ενόψει του Πάσχα.

Η μονομερής ματαίωση, από την πλευρά της εταιρείας του εγκεκριμένου δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιούνταν την Μεγάλη Δευτέρα ματαιώνει προγραμματισμένες αφίξεις επισκεπτών από την Β. Ελλάδα με συνέπεια ακυρώσεις κρατήσεων και τεράστια οικονομική ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών.

Παράλληλα ενώ η εταιρεία, ως όφειλε ανακοίνωσε τα δρομολόγια της Καλοκαιρινής περιόδου, η ανακοίνωση αυτή έμεινε μόνο στα χαρτιά, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίου. Η απαίτηση και του Υπουργείου να καταθέσει η Ναυτιλιακή εταιρεία Λέσβου τα δρομολόγια εξυπηρέτησης της άγονης γραμμής για την καλοκαιρινή περίοδο δεν ικανοποιείται, εφόσον μέχρι και σήμερα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στα νησιά μας μπορεί μόνο να δει τα εγκεκριμένα δρομολόγια και όχι να κλείσει θέση με προφανείς αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό αλλά και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνεχίσουν να «εξυπηρετούνται» με αυτόν τον τρόπο, ειδικά την εορταστική περίοδο του Πάσχα αλλά και το Καλοκαίρι. Μοναδικό αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η περαιτέρω υποβάθμιση και απομόνωση και η τεράστια ζημιά στον τουρισμό σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την επιβίωση των νησιών μας.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είναι αναγκαία η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Β. Αιγαίου και με τα Δωδεκάνησα προκειμένου να διασφαλίζεται η ενδοπεριφερειακή και διαπεριφερειακή σύνδεση των νησιών μας.

Σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης καθώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα όποια συμφέροντα να καταδικάσουν τα νησιά μας σε οικονομικό μαρασμό και να μας στερήσουν στοιχειώδη δικαιώματα αυτονόητα για κάθε Έλληνα πολίτη

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Λήμνου Ο Δήμαρχος Χίου &

Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Β. Αιγαίου

Αντώνης Χατζηδιαμαντής Πολύδωρος Λαμπρινούδης

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Χαράλαμπος Μακρής Χριστόδουλος Σταυρινάδης

Ο Δήμαρχος Λέσβου Ο Δήμαρχος Σάμου

Δημήτριος Βουνάτσος Στυλιανός Θάνος

Πηγή: lesvosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: