4.4.13

Αύριο στο ΣτΕ οι προσφυγές των δικαστών για το «ψαλίδι» στις αποδοχές τους...


Οι προσφυγές που έχουν καταθέσει δικαστικές ενώσεις καθώς και 700 δικαστές κατά των περικοπών στις αποδοχές τους, θα συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συζήτηση των προσφυγών, οι...
δυο εισηγητές - σύμβουλοι Επικρατείας Ι. Μαντζοράνης και Ηρ. Τσακόπουλος, θα θέσουν θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, δεδομένου ότι ζητήματα σχετικά με την επιστροφή αποδοχών και συντάξεων δικαστικών λειτουργών, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Μισθοδικείου, ενώπιον του οποίου επίσης έχουν προσφύγει κατά εκατοντάδες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί για να ακυρώσουν τις περικοπές στις αποδοχές τους.

Με τις προσφυγές τους στο ΣτΕ δικαστές και δικαστικές ενώσεις ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4093/2012) κατά το σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις τους και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», στο Δημόσιο.

Ακόμη, οι δικαστικές ενώσεις και οι προσφεύγοντες δικαστικοί λειτουργοί, ζητούν να ακυρωθεί η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων» που προκύπτουν από την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου (αναδρομική μείωση αποδοχών και συντάξεων).

Στις προσφυγές τους οι δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι οι μειώσεις στις αποδοχές και τις συντάξεις τους παραβιάζουν τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, καθώς και το δικαίωμά τους στην περιουσία, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: