8.4.13

Δικαίωση δημοσιογράφου για παράνομη απόλυση από «Το Βήμα»...

Οι ομαδικές απολύσεις που γίνονται αθρόα τον τελευταίο καιρό στον χώρο των ΜΜΕ φαίνεται ότι δεν ακολουθούν όλες τις νομότυπες διαδικασίες.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τον δημοσιογράφο Τάκη Τσιμπούκη, που επί χρόνια, με την έγκυρη υπογραφή του, κάλυπτε το...
δικαστικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Αυτή ήταν η πρώτη προσφυγή για δημοσιογράφο που απολύθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του και αναμένεται η εκδίκαση αρκετών παρόμοιων περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, η απόλυσή του, που είχε γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010, μαζί με άλλους 20 δημοσιογράφους κρίθηκε ότι ήταν άκυρη και ότι δικαιούται να λάβει μισθούς υπερημερίας, καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 1387/1983 για τις ομαδικές απολύσεις.

Το δικαστήριο, ερμηνεύοντας την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, έκρινε ότι «Το Βήμα» αποτελεί αυτοτελή, ανεξάρτητη επιχειρηματική μονάδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (Δ.Ο.Λ.), «καθώς συγκέντρωνε ένα οργανωμένο σύνολο τεχνικών μέσων και ανθρωπίνου δυναμικού, το οποίο επιδίωκε την πραγματοποίηση ενός συγκεκριμένου παραγωγικού αποτελέσματος και διακρίνονταν των υπολοίπων εντύπων που εξέδιδε ο Δ.Ο.Λ., διαθέτοντας τους δικούς της εργαζομένους και ιδιαίτερη διεύθυνση και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις».

Σύμφωνα με τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων, η εφημερίδα είχε δικαίωμα να κάνει μέχρι έξι απολύσεις μέσα στον ίδιο μήνα χωρίς να τηρήσει τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων (βάσει του αριθμού των δημοσιογράφων που απασχολούσε το διάστημα εκείνο), και όχι 21 που έκανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, πριν από τις επίμαχες 21 απολύσεις έπρεπε να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της εφημερίδας «Το Βήμα» –κάτι που δεν έγινε– και ακολούθως, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, να δοθεί η σχετική άδεια από τις αρμόδιες κρατικές αρχές....

Δεν υπάρχουν σχόλια: